Ponovo poplava – Južna Morava stigla do kuća, izašla iz svog korita

Foto: Tanjug/Arhiva

Velika Morava izlila se kod Paraćina, zbog čega je zatvoren saobraćaj na putu Paraćin – Raševica, dok Južna Morava ugrožava tridesetak objekata u Đunisu.

Foto: Tanjug/Arhiva

„Južna Morava još nadolazi, došla je do dvadesetak objekata, ali još nije ušla u njih, a ugrožene su i tri strugare“, rekao je zamenik načelnika kruševačkog Štaba za vanredne situacije Dušan Todorović.

U ugroženim objektima živi 27 ljudi, koji su nameštaj i kućne aparate odneli na više spratove, stoka je evakuisana, „a videćemo da li će biti potrebna evakuacija stanovništva“, dodao je on.

U Đunisu je zbog izlivanja Južne Morave za saobraćaj zatvoren lokalni put, dok je u mestu Zdravinje, na drugom kraju opštine, pokrenuto klizište.

Na terenu su ekipe Vatrogasno-spasilačke jedinice i patrola saobraćajne policije, jer je poplavljen kolovoz i put je zatvoren za saobraćaj, saopštio je gradski Štab za vanredne situacije.

U Zdravinju, u zaseoku Provalija, pojavilo se klizište, a odron je porušio dva pomoćna objekta domaćinstva Milorada Cvetkovića i preti da ugrozi stambeni objekat tog i više okolnih domaćinstava.

Zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije Kruševac Dušan Todorović rekao je da je nivo Južne Morave, kod merne stanice Mojsinje, oko 12 sati bio 530 cm i još je u porastu, zbog čega je na snazi vanredna odbrana od poplava, prenosi RTV Kruševac.

Nivo Zapadne Morave je u blagom opadanju, levo i desno od obala reke u naseljenim mestima Bela Voda, Kukljin, Jasika, Gavez, Šanac, Čitluk, Bivolje i Makrešane reka se izlila i poplavljeno je oko 320 hektara poljoprivrednog zemljišta.

U vodotokovima drugog reda nema izlivanja, a stanje je stabilno i s bujičnim potocima, navodi se u saopštenju.

Velika Morava i dalje raste

Velika Morava izlila se u selu Čepure.

Saobraćaj za ovo i susedna sela u ovom delu opštine Paraćin se odvija „alteraativnim dužim putevima, tako da nisu odesečeni od Paraćina“, dodao je Kušić.

Čepure je mesto u kome se Velika Morava često izliva, dodao je Kušić i napomenuo da vodostaj ove najveće srpske reke i „dalje raste celim tokom kroz Pomoravlje, ali nemamo informaciju da se još negde izlila“.

Što se tiče manjih reka i potoka, one u ovom delu Srbije stagniraju ili opadaju, dodao je Kušić.

„Nemamo nijednu informaciju sa terena da je neko ugrožen i da mu treba pomoć“, rekao je Kušić i istakao da su na terenu svi članovi opštinskih štabova, Civilne zaštite i najodgovorniji ljudi lokalnih samouprava i javnih preduzeća.

Snabdevanje strujom, gasom i vodom je u redu, rade telefoni, dodao je Kušić.

Marić: Stalna dežurstva i oprez

Načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je Tanjugu da „ima sporadičnih problema, ali ništa što bi se moglo nazvati eskalacijom i ukazivalo na eventualnu evakuaciju stanovništva“.

„Mora da se nastavi kontrola merenja nivoa voda dok se stanje potpuno ne umiri i svi štabovi za vanredne situacije moraju biti u pripravnost“, rekao je Marić.

On je rekao i da se, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje do kraja dana normalizacija stanja na rekama.

Prema njegovim rečima, svi nadležni moraju biti u pripravnosti, poput pripadnika Sektora za vanredne situacije koji dežuraju na terenu.

Marić je naveo da za danas „imamo najavu porasta nivoa Belog i Crnog Timoka, gde je moguće proglašenje vanredne odbrane od poplava“ i naglasio da to ne mora da znači ništa alarmantno i da nema mesta za paniku.

Marić je podsetio i da su pripadnici Sektora za vanredne situacije između subote i nedelje intervenisali u okolini Šapca, u Prokuplju i u jednom selu kod Čačka.

U Jablaničkom okrugu vodostaji na rekama opadaju, podzemne vode prave probleme

Vodostaji na Južnoj Moravi, Veternici, Jablanici, Pustoj reci i ostalim manjim rekama i potocima na području Jablaničkog okruga su u konstantnom opadanju, potvrdio je Tanjugu načelnik okružnog Sektora za vanredne situacije Miodrag Marjanović.

On je kazao da su trenutno problem podzemne vode u nekoliko sela kao i voda koja se nakon izlivanja zadržala na obradivim parcelama.

„Bilo je poplavljeno više od 100 hektara oranica i voda se sada polako povlači. Na pojedinim njivama uništena je pšenica, a pod vodom su uglavnom livadska zemljišta“, rekao je Marjanović.

On je precizirao da je najveći problem u ataru sela Razgojnski Čifluk, gde je Južna Morava promenila tok i odnela deo placeva i deo dvorišta nekoliko kuća i naglasio da su u kontaktu sa nadležnima i da će u narednom periodu biti preduzimane mere na sanaciji vodotoka.

Podzemne vode poplavile su dvorišta u tridesetak domaćinstava u selima Veliko Trnjane, Bunibrod, Guberevac i Grabovnica.

Direktor Vodoprivrednog centra „Morava“ Dargoljub Miljojković rekao je da je Južna Morava gotovo u stagnaciji, a da je voda opala na pritokama.

Poplavni talas na Južnoj Moravi je kod Aleksinca i tamo se voda izlila na nebranjenom delu i poplavila deo poljoprivrednog zemljišta, a kod sela Vitkovac ugrožena je jedna kuća, kazao je Miljojković i dodao da su ekipe na terenu.

Aleksincu su dostavljeni džakovi sa peskom pre poplavnog talasa, napomenuo je Miljojković, koji je i rukovodilac odbrane od poplava na području Centra „Morava“.

Nivoi reka u Nišavskom okrugu opadaju

Nivo vode u poplavljenim naseljima u okolini Niša uglavnom stagnira, dok vodostaj reka opada, izjavio je zamenik komandanta gradskog štaba za vanredne situacije dr Žarko Ranković.

On je rekao da nivo Nišave i Južne Morave opada i da je situacija slična i na vodotokovima drugog reda.

„Na području starog auto-puta za Leskovac gotovo da su bez vode, što je bitno bolje u odnosu na ranije situacije kada smo imali poplave“, rekao je Ranković.

U naselju „Deveti maj“, prema poslednjem izveštaju Instituta za Javno zdravlje, voda iz bunara ne sme da se koristi za piće.

Što se tiče higijensko-sanitarne situacije, Ranković je rekao da je neophodno sačekati da se voda povuče.

„Kada se područje isuši, biće urađena deratizacija, dezinfekcija i dezinsekcija i ceo postupak će voditi Institut za javno zdravlje u Nišu“ rekao je Ranković.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply