Pomor ribe u Ribarskoj reci traje i dalje

Pomor ribe

U Ribarskoj reci kod Kruševca jutros se dogodio novi pomor ribe, a slična situacija se od početka nedelje događa i u reci Pepeljuši, potvrđeno je u Zavodu za javno zdravlje.

Pomor ribe

„Jutros smo imali novi poziv iz Đunisa i odmah smo o tome obavestili vodoprivrednog inspektora. Treba reći da se od ponedeljka isto dešava i u Pepeljuši gde takođe ima pomora ribe”, rekla je Tatjana Simović direktorka Zavoda za javno zdravlje.

Prema njenim rečima, preliminarni rezultati pokazuju da je koncentracija kiseonika u Ribarskoj reci veoma niska, dok je povećan sadržaj amonijaka što govori o tome da je na zagađene uticao spoljni faktor, odnosno pokazuje da do pomora nije došlo zbog visokih temperatura i niskih vodostaja.

Novi rezultati biće poznati u toku dana, kazala je ona i dodala da su sanitarni ekolozi Zavoda za javno zdravlje od jutros na terenu.

„Obratiće se posebna pažnja na potencijalne zagađivače vodotokova na obalama te dve reke“, rekla je Tanjugu Simović istakavši da se sada traga za hemijskim zagađenjem, te da se meštani Pepeljevca i Đunisa suočavaju sa neprijatnim mirisom zbog uginuća ribe.

Ona je ukazala i da je jedan od problema taj što Rasinski okrug nema vodoprivrednog inspektora.

Pomor ribe primetili su jutros oko pola osam meštani sela Đunis koji žive pokraj Ribarske reke, rekao je Tanjugu predsednik Saveta mesne zajednice Siniša Milić, ističući da su o ovom događaju odmah obaveštene nadležne inspekcijske službe.

„Meštani koji žive odmah pored reke su prvi primetili pomor koji se ovde dešava najmanje jednom godišnje, a ne znamo šta je uzrok tome. Više puta je voda uzorkovana, ali nas nikada nisu obavestili zašto dolazi do pomora“, rekao je Milić.

On je naveo da voda iz Ribarske reke stanovnicima Đunisa služi i za navodnjavanje poljoprivrednih dobara i napajanje životinja, apelujući na nadležne organe da „jednom stanu na put zagađenju kako bi meštani mogli mirno da žive“.

Prema njegovim rečima, u Ribarskoj reci uglavnom ima takozvane bele ribe, klena i krkuše.

Kako je Tanjugu rekao načelnik Ribočuvarske službe „Rasina plus“ Milan Milošević, u Đunis su na poziv meštana došli vodoprivredni inspektor, nadležna ribočuvarska služba, opštinski ekološki inspektor i viši sanitarni ekolog Zavoda za javno zdravlje.

Izvor: RTV.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply