23 avgust 2017

RSS Facebook Twitter Linkedin Digg Yahoo Delicious

HOT NEWS
Objavi na Fejsbuku ovu stranicu

Najnovije Vesti


mhe_krusevac_220817_tw1024-20170823024519.jpg
U Suvaji kod Kruševca planirana izgradnja mini hidroelektrane Plan namene
159033_veljin-odbor-u-brusu-presao-u-sns_f-20170821161730.jpg
Dan uoči Preobraženja Gradske slave Brusa, Opštinski odbor Nove Srbije, na čelu sa Milutinom Jeličićem, predsednikom Opštine Brus, potpisvanjem pristupšnica u prostorijama SNS Brusa,
hro-istraga-zbog-silovanja-sofija.babovic_620x0-20170820195349.jpg
Istraga zbog silovanja dečaka - Posle prijavljenog incidenta u Vaspitno-popravnom domu za maloletnike u Kruševcu, Tužilaštvo odlučilo da pokrene postupak. Sumnja se da je 17-godišnji Š. I.
16028141-20170820195114.jpg
Treći put za redom u srcu grada, najstarijoj i omiljenoj pešačkoj zoni Kruševljana, Turistička organizacija grada Kruševca priređuje 24. avgusta manifestaciju pod nazivom "U srcu
image-0-02-05-2ee703b4b065ca367122c32c1ba7d7da29-20170820194732.jpg
Loš kvalitet vode u Rasini i Zapadnoj Moravi, nema života u reci-kanalizaciji Blatašnici, koja se uliva u Ćelije odakle se Kruševac snabdeva vodom  - Grad Kruševac leži na dve reke, Zapadnoj
Pratite nas, klik ispod na SVIDJA MI SE ili LIKE

Uživo Gledanje Televizije - Domaći Kanali

Rasinski okrug centar Srbije za proizvodnu i uzgajanje brzorastućeg drveta Paulovnije!

Objavi na Fejsbuku ovaj video

PRINCEZINO STABLO OSVAJA SRBIJU - Uz "brzerastuće" drvo raste i zarada! - Za kratko vreme Rasinski okrug je postao centar Srbije i Balkana za uzgajanje "princes paulovnije", vrste brzorastućeg drveta, koje donosi veliku zaradu.

Zasad

Zasad "zmajevog drveta", Foto: Srđan Bučić

 

Pre nešto više od godinu dana u Rasinskom okrugu posađena je prva plantaža a broj plantažera se iz dana u dan povećava.

- U početku sam bio pomalo skeptičan jer je to ipak nešto novo za naš kraj i Srbiju. Sada sam prezadovoljan i ovo je mnogo iznad mojih očekivanja. U proredu smo zasadili jagode, tako da ćemo imati prinos već od naredne godine a samim tim i prihode. – priča Srđan Bučić iz Pakašnice kod Kruševca.

U Centralnoj Srbiji trenutno ima oko 400 plantažera ove brzorastuće biljke a više od četvrtine je iz Kruševca i okoline i oni pod zasadima imaju 23 hektara „paulovnije“.

Svi nazivi

Istorijski, originalni naziv roda je „pavlovnia“ ali je kasnije promenjeno na „paulownia“. Nazvan je tako po imenu kraljice Ane Pavlovne, ćerke cara Pavla I Petroviča. Ovo drvo je iz istog razloga poznato i kao "princess tree". U Kini „paulovniju“ zovu „zmajevo drvo“ a u Japanu „kiri“.

„Princes paulovnija“ je interesantna kako malim uzgajivačima, koji imaju od 10 do 15 sadnica, tako i privrednicima. Najveća plantaža za sada je podignuta u Velikom Golovodu, šest kilometara od Kruševca, na površini od četiri hektara.

- Pored ogromnog zadovoljstva zbog intenzivmnog rasta, priznajem da mi puno znači što sada imamo garantovanu prodaju unapred...- ističe samostalna preduzetnica iz Trstenika Biljana Marković.

Uzgajivači tvrde da „princes paulovnija“ nije samo još jedno egzotično drvo pristiglo u naše krajeve. Koristi se u industriji, zbog svoje čvrstine i otpornosti na savijanje i uvijanje, energetski je jednako najboljem uglju, od nje se prave pelet i sirovina za biomasu a zbog brzog rasta je idealno rešenje za pošumljavanje erozijom zahvaćenih terena.

Zasad Zasad "zmajevog drveta", Foto: Srđan Bučić

Ipak, ono što najviše privlači Kruševljane da na svojim parcelama sade „princes paulovniju“ je mogućnost dobre zarade.

- Drvo stiže ua eksploataciju za četiri do pet godina a zarada je deset puta veća nego gajite pšenicu, kukuruz ili neku drugu kulturu. – uverava prof. dr Stevan Bošnjak.

U Kruševcu je i sedište udruženja odgajivača „Princess paulownia“

- Udruženje deluje kao porodica i svi članovi su u stalnom kontaktu. Još uvek ne postoje subvencije za podizanje plantaža ovog hibrida ali se nadamo da će nadležno ministarstvo uskoro krenuti putem kojim ide većina članica Evropske unije, koje primenjuju KJOTO program na osnovu kog se ovaj hibrid subvencionira. Za svoje članove obezbeđujemo sertifikovane i visokokvalitetne sadnice koje su posebno namenjene za kontinentalnu Evropu. – objašnjava Ivan Mijačić, predsednik udruženja, dodajući da će u Srbiji, u Kruševcu, Novom Sadu i Beogradu, uskoro biti formirana tri lager centra za otkup sirovina.


Istorijski, originalni naziv roda je „pavlovnia“ ali je kasnije promenjeno na „paulownia“. Nazvan je tako po imenu kraljice Ane Pavlovne, ćerke cara Pavla I Petroviča. Ovo drvo je iz istog razloga poznato i kao "princess tree". U Kini „paulovniju“ zovu „zmajevo drvo“ a u Japanu „kiri“.

Rasinski okrug centar Srbije za proizvodnu i uzgajanje brzorastućeg drveta Paulovnije!