Počelo siliranje kukuruza, rod zbog suše prepolovljen!

Prinos kukuruza u Kruševcu

Prepolovljen prinos, silaža već krenula – Kruševac — Priprema silaže od cele biljke kukuruza u Rasinskom okrugu je, zbog dvomesečne suše sa izuzetno visokim temperaturama, počela ranije.

Prinos kukuruza u Kruševcu

Očekivani prinos će biti prepolovljen u odnosu na prošlu godinu, saopštila je kruševačka Poljoprivredno-savetodavna i stručna služba.

„Očekivani prinosi mase za siliranje su i preko 50 odsto niži nego prošle godine, kvalitet je daleko ispod prošlogodišnjeg, a naši farmeri u ovakvim uslovima treba da spreme dovoljno kvalitetne kabaste stočne hrane i obezbede ekonomsku efikasnost proizvodnje mleka ili mesa“, rekao je agenciji Beta savetodavac za stočarstvo u kruševačkoj Poljoprivredno-savetodavnoj i stručnoj službi Boban Rosić.

Stručnjaci preporučuju da se kukuruz, koji je veoma uzreo zbog suše, sitnije secka nego inače i obavezno kvasi kako bi se obezbedila adekvatna vlažnost i optimalno sabijanje, te da se u masu kukuruza, koja ima veoma mali procenat klipa, doda tri do pet procenata kukuruzne prekrupe.

Rosić je rekao i da je preporuka da se sa parcela na kojima je bilo planirano branje, masa silira jer zbog malog prinosa nema ekonomske računice za branje kukuruza.

PROČITAJ JOŠ:  Želite da pošumite svoje imanje? Prijavite se do 17. septembra i dobićete besplatne sadnice

Kiša koja je pala tokom vikenda, kazao je on, smanjiće posledice suše kod hibrida i na parcelama koje nisu suviše pogorele, dok se na parcelama koje su veoma pogorele neće značajno poboljšati stanje useva, a jedino će se možda prilikom siliranja dobiti nešto veća vlažnost mase.

Kukuruz je u Rasinskom okrugu posejan na oko 40.000 hektara.

B92.net

Facebook Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *