Počela je rasprodaja inventara i imovine Uljare, bivši radnici nezadovoljni

Bivši radnici Uljare u našem dopisništvu

Fabrika ulja u gradu na Rasini bivšim radnicima duguje po dvadesetak zarada. Počela rasprodaja preostale imovine.

 Bivši radnici Uljare u našem dopisništvu

 

Stotinak bivših radnika Fabrike ulja, za koju je predviđen stečaj, na osnovu izvršnih sudskih presuda potražuje više od 20 zaostalih plata. Iz nekada uspešne firme, u decembru 2013. – u okviru socijalnog programa – otišlo je 119 od ukupno 137 radnika, a oni koji su uzeli otpremnine strahuju da će se imovina rasprodati…

 

– Dobila sam izvršnu presudu 4. aprila prošle godine, isplaćala sudske takse koje su me koštale 44.000 dinara, a prošlog decembra i 6.000 dinara za veštačenje doprinosa. Do 19. januara, kada sam radila presek, zajedno sa kamatom, duguje mi se oko 830.000 dinara – kaže bivša radnica Snežana Đurić.

Bivši radnici kažu da su saznali za prodaju fabričkog inventara, kao i nekih sirovina, pa pretpostavljaju da je na taj način naplaćeno više od 10 miliona dinara. Zato ih i boli to što su „namireni“ uglavnom bivši rukovodioci, te neki od zaposlenih koji su u fabrici ostali po ugovoru.

Radnicima je, kažu, kada su napuštali uljaru, rečeno da će se podmiriti kroz postupak restrukturiranja – šta god to značilo. U proseku im se, bez kamata, duguje od 500.000 do 700.000 dinara. U međuvremenu, iskrsavaju novi problemi…

– Posle 40 godina radnog staža, 3. januara ostvario sam pravo na penziju, ali to je samo na papiru, jer fabrika nije uplatila tri godine doprinosa: od 2011. do 2013, što je oko 200.000 dinara. Sada ne znam šta me čeka, a supruga mi je teški srčani bolesnik, ima i zakazanu operaciju, ali nemamo od čega da se lečimo. Molio sam upravu da to reguliše… – očajan je Sava Ilić.

Kako god bilo, u Fabrici ulja nezvanično kažu da bi radnici bili isplaćeni da imovina nije pod hipotekom, te pojašnjavaju da pokretnu imovinu prodaje sud, a nepokretnu – banke. Ono što je bilo slobodno za prodaju, iskoristilo se za podmirivanje onih koji rade, mada se i njima duguje desetak plata. Kažu, bivši radnici biće isplaćeni iz stečajne mase, kako je propisano Zakonom o stečaju.

 

HRONOLOGIJA PROPASTI ULJARE KRUŠEVAC

KRUŠEVAČKU Fabriku ulja, 2004, privrednik Božin Milićević kupio je za samo 30.000 evra, a period do raskida privatizacije, 2011, obeležilo je podizanje kredita i višestruko stavljanje hipoteka na imovinu – bez koristi za firmu. Radnici su najpre štrajkovali, na kraju bili prinuđeni da uzmu socijalni program, a uljara – jedina južno od Beograda, sa tradicijom od 1946. godine – ostavljena je na cedilu. Iako su pljuštala obećanja svih vlasti da će biti spasena, nedavno je predložen stečajni postupak.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply