Podneta prijava u kruševačkom Osnovnom sudu protiv lekara i babica zbog nestalih i otetih beba

Mlađan Radivojević smatra da je oduzet od majke na porođaju u bolnici u Kruševcu. – Porodice kojima je rečeno da su im deca umrla po rođenju žele da obave DNK analizu

Радиша Павловић и Млађан Радивојевић (Фото Р. Станковић)

Kruševac – Osnovnom tužilaštvu u Kruševcu juče je predata krivična prijava za sprovođenje tužilačke istrage zbog otetih beba osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka protiv N. N. lica, zaposlenih u Opštoj bolnici u Kruševcu, zatim u Sekretarijatu za opšte i zajedničke poslove Skupštine opštine Kruševac i u Centru za socijalni rad u Aleksincu.

Krivičnu prijavu su podneli Mlađan Radivojević (37) iz Aleksinca, žrtva trgovine bebama, koji traga za svojim biološkim roditeljima, i Radiša Pavlović, član Komisije Vlade Srbije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji i aktuelni predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama.

Uz krivičnu prijavu, oni su tužilaštvu predali i dokaze koje su prikupili. U prijavi se, pored ostalog, navodi da su N. N. lica u Opštoj bolnici u Kruševcu, od januara do jula 1981. majci oteli bebu muškog pola Mlađana Radivojevića i to svesno i sa umišljajem. Podnosioci prijave terete lekare, babice, medicinske sestre i N. N. nemedicinsko osoblje.

O rođenju Mlađana Radivojevića sačinjena su falsifikovana dokumenta, fiktivni upis porođaja na dan 3. marta 1981. godine u knjigu „porođajni protokol” i to nepostojeće osobe pod imenom Snežana Stojanović iz Aleksinca. Oni terete N. N. službena lica opštine Kruševac da su „upis izvršili dan pre nego što je prijava rođenja dostavljena matičnoj službi”, kao i još niz nepravilnosti.

Na teret socijalnih radnika u Aleksincu podnosioci prijave koja se odnosi na Mlađana Radivojevića stavljaju prikrivanje otmice bebe muškog pola po rođenju, čime su svesno i sa umišljajem sačinili falsifikovanu dokumentaciju kojom su, na nezakonit način, pripremali i dali na usvajanje otetu bebu.

„Ja dugo, već desetak godina, nastojim da pronađem svoje biološke roditelje. Ljudi koji su me usvojili se tome uopšte ne protive. U tom nastojanju nailazio sam na mnogo prepreka u opštinama Aleksinac i Kruševac. Nadam se da ćemo ovoga puta uspeti. Ja i sam sada imam svoju porodicu, koja me u tome podržava. Znam da će biti teško, jer ne postoje podaci o mojim biološkim roditeljima”, kazao je Mlađan Radivojević, koji sada sa svojom porodicom živi u mestu Adrovac, kod Aleksinca.

Predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama Radiša Pavlović naveo je da je veoma značajno što je ostvaren veliki pomak uz pomoć Mlađana Radivojevića, nekada otete bebe.

„U slučaju Radivojevića napravljeno je više falsifikovanih dokumenata, koje predajemo Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu. Nadamo se da će to tužilaštvo preduzeti sve mere i neophodne radnje kako bismo pronašli njegovu biološku porodicu. Krivična prijava je sveobuhvatna, vrlo temeljna. U centrima za socijalni rad smo saznali da je ukupno 29 beba tih godina bilo ukradeno. U montiranju, to jest falsifikovanju dokumenata učestvovalo je više ljudi. Jasno je da smo prvo otkrili da je Mlađan Radivojević oteta beba”, izjavio je Pavlović.

Javilo se nekoliko porodica koje žele da urade DNK analizu. Reč je o ljudima koji su upravo u to vreme obavešteni da su im u Opštoj bolnici u Kruševcu preminule bebe muškog pola. Nadamo se da će tužilaštvo sprovesti sveobuhvatnu istragu bez kvalifikacije dela, da odmah ne bi bilo odbacivanja iz nekih formalnih razloga, kazao je Radiša Pavlović.

Predaji krivične prijave na pisarnici Osnovnog tužilaštva prisustvovalo je više majki koje smatraju da su im bebe ukradene. Među njima je i Slađana Čeperković, koja tvrdi da su joj 1994. godine uzeli jednu od dve rođene bebe muškog pola, blizanaca. Ona dugo traga, verujući da joj je drugi sin negde u blizini Kruševca. Čak tvrdi da su drugovi njenog, sada odraslog sina, jednom prilikom došli da ga pitaju zašto ide ulicom i ne javlja se.

– Moj sin je zbunjeno pitao gde je to išao. Rekli su: „Prema kafiću na Bagdali, po imenu ’Grizli’”. On je sve vreme tada bio u kući. I to mi daje nadu da je moj sin tu negde blizu – ispričala nam je Slađana Čeperković.

Izvor: Politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/444729/Prijava-protiv-lekara-i-babica-zbog-otetih-beba

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply