Podneta krivična prijava protiv NN lica zbog kamenja u cevima Toplane

Foto: Freeimages.com

Grad Kruševac je Opštinskom javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica, kako bi se utvrdio razlog havarija nastalih u Gradskoj toplani.

Foto: Freeimages.com

To je izjavio gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović.

„Mi smo kao Grad podneli prijavu protiv NN počinioca, reč je o krivičnoj prijavi koja će u međuvremenu biti dokazana ili ne. Mislimo da je ovo primereno jer je u pitanju urušavanje jednog sistema“, kazao je Nestorović novinarima u Kruševcu.

Juče je u kruševačkoj Toplani došlo do trece havarije od početka sezone, prouzrokovane kamenjem i peskom u sistemu.

S obzirom na postojanje sumnje da je do akcidenta došlo u cilju namernog izazivanja havarije i onemogućavanja normalnog grejanja iz Gradske toplane, Nestorović je naveo da će biti formirana stručna komisija koja će utvrditi okolnosti i odgovornost.

„Na ovaj korak smo se odlučili zato što sumnjamo u mogućnost sabotaže. Znači, nije samo nemar u pitanju, na osnovu onoga što je nađeno u instalacijama, očigledno je postojala i namera da se sistem onesposobi“, kazao je Nestorović.

Troškovi zbog havarije su „izuzetno veliki“, naveo je Nestorović i dodao da za njihovo pokrivanje nema novca u budzetu, jer su sredstva već iskorišćena za obezbeđivanje ogreva i održavanje toplovodnog sistema.

Gradonačelnik je dodao da će građanima Kruševca račun za grejanje biti umanjen, i da se cena grejanja do kraja sezone neće povećavati.

Nakon što su juče prepodne kotlovi u centralnom toplotnom postrojenju zaustavljeni, u sistemu Toplana je ponovno punjenje sistema počelo sinoć.

Kako je za Betu kazao direktor Gradske toplane Dragan Azdejković, devedeset odsto Kruševljana koji se snabdevaju sa centralnog izvora, trebalo bi da do 16 časova danas dobiju grejanje. Istakao je da su četiri ekipe Toplane od sinoć morale da obiđu 560 podstanica, da ih ozrače, provere da li je sve u redu.

Gradska toplana u Kruševcu greje ukupno 8.500 korisnika, a sa centralnog izvora se snabdeva oko 80 odsto korisnika, među kojima su škole, vrtići, bolnica, javne ustanove.

Do problema u grejanju došlo je na početku grejne sezone kada se ispostavilo da se u vrelovodnom sistemu nalaze pesak i kamenje, a pretpostavka je da su oni tu dospeli letos tokom rekonstrukcije dva kilometra vrelovodne mreže.

Rekonstrukcija je rađena u okviru programa Nemačke razvojne banke (KFW), sa kojom su ugovore potpisali Ministarstvo energetike,

Grad Kruševac i Gradska toplana. Izvođač radova je bila firma Štrabag, koju je na tenderu izabralo Ministarstvo energetike.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply