Podnet zahtev za referendum za opštinu Veliki Šiljegovac

Veliki Siljegovac opstina

Odbornička grupa „Zajedno za Srbiju“ podnela je predlog Skupštini Kruševca da raspiše referendum za formiranje opštine Veliki Šiljegovac. Prema ovom predlogu Gradska opština Veliki Šiljegovac obuhvatala bi mesne zajednice Belasica, Mala Reka, Ribare, Veliki Šiljegovac, Sušica, Kaonik i Đunis i imala bi oko 15.000 stanovnika.

Veliki Siljegovac opstina

– Gradsko veće Kruševca je početkom 2012. godine utvrdilo predlog odluke o raspisivanju referenduma radi izjašnjavanja građana za formiranje gradske opštine Veliki Šiljegovac i predlog uputilo skupštini grada na odlučivanje. Do održavanja lokalnih izbora maja 2012. godine skupština nije zasedala, tako da odluka nije doneta. Pošto se većina stranaka koje sada imaju odbornike u gradskoj skupštini tokom kampanje zalagala za formiranje opštine Veliki Šiljegovac, ovim predlogom se ponovo inicira postupak izjašnjavanja građana. Sela u dolini Ribarske reke čine teritorijalnu, ali i privredno – ekonomsku i urbanističku celinu, pa je normalno da budu i administrativna celina. – objašnjava Vesna Vesković, bivša predsednica lokalnog parlamenta i podnosilac predloga.

Pre nekoliko nedelja ideju o formiranju opštine Veliki Šiljegovac podržali su i odbornici URS. Veliki Šiljegovac je imao status opštine do 1960. godine. Na teritoriji mesnih zajednica koje bi formirale novu opštinu nalaze se Specijalna bolnica Ribarska banja i veliki broj farmi i pogona za preradu poljoprivrednih proizvoda.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply