Poboljšava se epidemiološka situacija u Rasinskom okrugu, 55 pacijenata izlečeno od Kovid 19 virusa

U Kruševcu IZLEČENO 55 pacijenata (FOTO) – Tačno mesec dana od prvih potvrđenih slučajeva korone u Rasinskom okrugu
 Foto: S. Babović

UKUPNO 55 pacijenata iz Rasinskog okruga izlečeno je od korona-virusa u proteklih mesec dana, od kako su u Kruševcu registrovani prvi slučajevi KOVID-19, saznaju “Novosti”. Reč je o pacijentima na koja se odnose i kriterijumi o dva uzastopna negativna nalaza, kao i o pacijentima koji dobru kliničku sliku i jedan negativan nalaz na KOVID-19.

Poslednji podaci i iz Opšte bolnice Kruševac ukazuju na bolju epidemiološku sliku i tačnost juče objavljenih saznanja “Novosti” o procentualno sve manje registrovanim pozitivnim slučajevima. Danas je u samoj bolnici sa dijagnozom KOVID-19 i sa simptomima sličnim ovom virusu,ležalo 97 pacijenata,ali je među njima bilo 28 pozitivnih pacijenata.

Poslednji podaci Zavoda za javno zdravlje Kruševac pokazuju da su do sada u Rasinskom okrugu potvrđena 233 pozitivna slučaja (u Kruševcu-180. Varvarinu-23, Aleksandrovcu 16, Ćićevcu- 8,Trsteniku-4 i u Brusu-2 slučaja).Privremenu KOVID bolnicu koja pacijente prima od protekle nedelje,juče su napustila dva pacijenta. Danas je u Hali sportova bilo 40 bolesnika, 26 žena i 14 muškaraca.

– Od danas rodbina može dostavljati  potrebne stvari članovima porodice,koji su kod nas na lečenju-predočava dr Saša Zajić,rukovodilac privremene KOVID bolnice.-Moguće je doneti lekove za hronične bolesnike, knjige, časopise,stvari  poput odeće,obuće i sredstava za ličnu higijenu.
Od početka epidemije, iz Rasinskog okruga prosleđeno je ukupno 1.189 briseva, a najviše iz Kruševca-979 i Varvarina-83. Nešto manje uzoraka poslato je laboratorijama na Institutu “Torlak”, Veterinarsko-specijalističkom zavodu u Kraljevu, odnosno Institutu Batajnica, iz Aleksandrovca-43, Ćićevca-29, Trstenika-30 i Brusa-22 uzorka.

Među prvim testiranim pacijentima bio je i prvi zvanično izlečeni Kruševljanin, Dejan Gavrilović (54).

– KOVID-19 mi je potvrđen 22.marta, a primljen sam na  Infektivno odeljenje dva dana ranije posvedočio je za “Novosti” Dejan Gavrilović.
– Brzo sam odreagovao na terapiju i tako je izlečena obostrana upala pluća.Veliku zahvalnost dugujem lekarima i medicinskim sestrama.

PRODUŽENO RADNO VREME TRGOVINAMA, OD SUTRA OTVORENE SVE PIJACE

 
ŠTAB za vanredne situacije grada Kruševca naloženo je otvaranje svih pijaca, čije će radno vreme biti od 7 do 15 sazi.
Dozvoljen je i rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga i oblasti trgovina na malo uz obavezo pridržavanje zaštitnih mera, redovnu dezinfekciju poslovnog prostora i nošenje zaštitnih maski i rukavica.
Prodavnice će do četvrtka raditi od 7 do 17 sati,a u petak od 8 do 17, budući da će za lica starija od 65 godina biti otvorene od 4 do 7.

MEDICINARI ZA NOVOSTI: OVO NIJE POSAO, OVO JE NAŠ POZIV

U privremenoj KOVID bolnici gde su smešteni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, glavni tehničar je Dragan Mrčić,sa iskustvom dužim od 20 godina rada.
– Ovakvu epidemiju, međutim, niko od nas nije doživeo i odgovorno tvrdim da borba protiv korona-infekcije nije više nama posao, ovo je nama poziv-svedoči za “Novosti” Dragan Mrčić.
– Sa pacijentima funkcionišemo kao tim, međusobno se bodrimo. Vidimo da i njima to mnogo znači, pa i mi od njih dobijamo snagu da konačno iz svega izaćemo kao pobednici.
Izvor: Novosti.rs
Link: https://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:860652-U-Krusevcu-IZLECENO-55-pacijenata-FOTO
Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply