Pet kruševačkih preduzeća ide u stečaj

Konfekcija "Zvezda" šije odeću za "Monu"

Nekada uspešne firme teško preživljavaju pod udarom neuspelih privatizacija. Ostalo 80 hektara industrijskog zemljišta

 Konfekcija "Zvezda" šije odeću za "Monu"

 

 

PET kruševačkih preduzeća sigurno ide u stečaj – Konfekcija „Zvezda“, „Savremeni dom“ AD, „Savremeni dom“ Trgovina, Fabrika ulja i „Eko VI-K“. U Konfekciji „Zvezda“ gde je 2013. uz otpremnine otišlo 147 radnika, a sada je samo njih petoro u stalnom radnom odnosu i još oko 80 na određeno vreme, veruju da stečaj ne znači i gašenje.

Ističu da imaju ugovorene poslove, kao i da mesečno sašiju oko 2.000 odevnih predmeta za „Monu“.

– „Zvezda“ je već bila u tom postupku od 2002. kada je imala 800 radnika do 2005. kada je izašla iz stečaja sa 150 zaposlenih – ističe za „Novosti“ Milorad Ilić, direktor Konfekcije. – Optimisti smo, jer organizujemo proizvodnju pa smo tražili od Agencije za privatizaciju dozvolu da napravimo pripremni plan reorganizacije.

Da će u stečaj ići drvno-prerađivački kombinat, gde je svojevremeno bila najavljivana velika turska investicija, nikoga posebno nije iznenadilo. Iz ove fabrike je 2013, 69 radnika prihvatilo socijalni program. Tako je iste godine i 119 radnika napustilo Fabriku jestivog ulja.

– Nadamo se da će fabrika iz stečaja biti prodata, a da će kupac da nastavi proizvodnju – kaže nekadašnji poslovođa uljare Rade Antić, koji je po ugovoru angažovan da čuva pogone. – Ostale su neisplaćene zarade i neizmireni doprinosi od 2011. do 2013. Dolazim na posao, jer mi je žao da sve propadne. Ovde sam proveo skoro 35 godina, a sredinom osamdesetih godina radio sa još oko 460 radnika.

U Veću saveza samostalnih sindikata izjavljuju da stečajem može biti otvoren prostor za rad nekih drugih poslovnih sistema.

– Nakon stečaja ovih preduzeća na teritoriji grada ostaje gotovo 80 hektara industrijskog zemljišta sa opremljenom infrastrukturom – navode u sindikatu.

REKORDER

APSOLUTNI rekorder po dužini trajanja stečaja je Građevinsko preduzeće „Jastrebac“, čijom se sudbinom delimično bavio i Sud u Strazburu. Sindikati su procenjivali da je vrednost preduzeća 2002. bila oko 30 miliona maraka, a da su dugovi poverilaca bili upola manji.

PRIVATNICI

PREMA podacima više izvora (APR, Agencija za privatizaciju i izveštaj Saveza samostalnih sindikata), u Kruševcu trenutno u stečaju aktuelni stečajevi i u privatizovanim preduzećima: „Elektrouniverzal“, „Ciglana“, „Trgovina“, „Inos“, „Usluga“, „Famfarm“, AD turizam i ugostiteljstvo Župa…

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply