Pazite se krpelja iz trave, počela je najezda gamadi

trava

Sa prvim sunčanim danima počinje i sezona lajmske bolesti, infektivnog oboljenja koje nastaje ubodom zaraženog krpelja. Najveći broj obolelih od lajmske bolesti lekari registruju od maja do juna meseca.

trava

Krpelji najčešće borave na vlatima trave, žbunovitom i drugom rastinju a od početka proleća do kasne jeseni traje period njihove najjače aktivnosti.

Zbog toga zelene površine treba redovno kositi i uređivati, a kožu štititi odećom dugačkih rukava i nogavica.

Garderoba svetlih boja olakšava uočavanje ovog insekta, posle boravka u prirodi odeću obavezno promenite i operite. Čim dođete kući posle boravka u parku ili šumi, pregledajte kožu, ne zaboravite i na kosmati deo glave.

Naravno, nisu svi krpelji zaraženi i svaki ubod ne znači nastanak infekcije. U slučaju uboda, krpelja izvadite što pre, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije. Uklonite ga pincetom, najbolje u zdravstvenoj ustanovi. Posle vađenja to mesto dezinfikujte alkoholom.

Lajmska bolest najčešće počinje pojavom bezbolnog kružnog crvenila u ravni kože na mestu uboda krpelja, posle jedan dan do mesec dana od uboda.

Tu promenu mogu da prate povišena temperatura i bolovi u mišićima i zglobovima. Rano otkrivanje i lečenje sprečava napredovanje bolesti. Ako pređe u drugi i treći stadijum, lajmska bolest zahvata kožu, nervni sistem, zglobove i srce, ali mogu da budu napadnuti i ostali organi.

Ovo oboljenje zahvata prvenstveno kožu, zatim srce, zglobove i centralni nervni sistem. Kad krpelj zaražen bakterijom ubode čoveka, prvi znaci bolesti najčešće se javljaju odmah, ali je moguće da se naznake pojave i do mesec dana kasnije.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply