Otvoreno pismo diskriminisanih karatista Srbije!

OTVORENO PISMO DISKRIMINISANIH KARATISTA

 

Poštovani građani Republike Srbije,
nedavno je Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa Sportskim savezom Srbije praktično otpisalo oko 400 karate klubova na teritoriji Republike Srbije, kao da ne postoje! U buduće ti klubovi, sportisti koji u njima vežbaju, neće biti u prilici da budu finansirani kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou, jednostavno njihovi rezultati neće postojati za Republiku Srbiju, oni neće biti od interesa a samim tim prema njima će se ophoditi kao da su bezvredni. Svi oni šampioni koji su godinama branili boje naše zemlje i prezentovali Srbiju u najlepšem svetlu širom sveta biće odbačeni i „izbrisani“. Ovo je poruka koju nam šalje naša država!!!

 

Da bi smo objasnili o čemu je zapravo reč neophodno je istaći par stvari. Karate je danas najbrojniji pojedinačni sport i uopšte spada u red najmasovnijih sportova u svetu. U Srbiji, po masovnosti, nalazi se na drugom mestu odmah posle fudbala. Razlozi masovnosti karatea su višestruki a jedan od njih je i razjedinjenost na svetskom nivou što je prouzrokovalo nastanku više takmičarskih disciplina, čija raznovrsnost je i okupila ovoliki broj vežbača. Način nastajanja karatea kao sporta doprineo je njegovoj razjedinjenosti tj. karate se paralelno razvijao u više stilova što je prouzrokovalo formiranje više karate organizacija na svetskom nivou koje su imale svaka zasebno svetska, evropska, nacionalna i dr. prvenstva. Iako je bila prisutna razjedinjenost te karate organizacije su veoma ozbiljne jer većina njih okuplja i preko 100 zemalja na svetskim nivou čime može samo mali broj svetskih organizacija u drugim sportovima da se pohvali. Godinama se tražilo rešenje ovog problema odnosno kako ujediniti karate sport. Svi pokušaji ujedinjednja tih karate organizacija na svetskom nivou su se bezuspešno završili, nikada nije uspelo objedinjavanje svih karate organizacija. Međutim na nacionalnim nivoima se dosta odmaklo kada je reč o karate sportu. Većina svetskih zemalja je uredila sistem karatea u svojim zemljama da bi lakše imala uvid u karate sport i da bi bolje odlučivala oko pomoći različitim karate organizacijama, na osnovu različitih kriterijuma (npr. masovnost, tradicija, kvalitet tj. takmičarski rezultati, uloga u afirmaciji sporta i dr.). Naveli bi smo par različitih sistema uređenja karate sporta na nacionalnom nivou:
1. Formiranjem krovne organizacije koju bi činile sve relevantne karate organizacije na prostoru te države gde bi se formiralo zajedničko telo koje bi upravljalo krovnom organizacijom. Takođe bi se zadržala samostalnost karate organizacija kao i njihov sistem takmičenja kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou. Ovaj sistem uređenjaje je do sada dao najbolje rezultate. Obzirom da Republika Srbija ima intervenistički sistem uređenja sporta i da se opredelila za uređenje preko nacionalnih granskih saveza najlogičnije i najfunkcionalnije bi za rešavanje pitanja karate sporta u njoj bilo formiranje krovne organizacije. Kod najpozitivnijih krovnih organizacija klubovi i takmičari imaju mogućnost izbora u kojim organizacijama i disciplinama žele da se takmičenje i ne postoji uslovljavanje što ujedno daje i najbolje rezultate. Većina karate organizacija se upravo zalaže za ovaj sistem uređenja karate sporta u Republici Srbiji.

2. Sve karate organizacije rade samostalno, nisu u sklopu krovne organizacije, imaju samostalnost i od interesa su za svoju državu. Finansijski se pomažu po kriterijumima koje je propisala ta država. Zbog navedenog sistema uređenja sporta u našoj zemlji ovo rešenje nije prihvatljivo.

3. Sve karate organizacije su u sklopu neke organizacije (npr. saveza za borilačke sportove ili sl.) imaju samostalnost i od interesa su za svoju državu. Takođe se finansijski pomažu od strane države.
4. U nekim zemljama je krovna organizacija je članica WKF-a (Svetske karate federacije) ali ni na koji način ne sprečava, otežava ili uskraćuje rad drugih karate organizacija i ne meša se u njihovu samostalnost. Ostale karate organizacije su članovi ove krovne organizacije.

Zašto se samo naša država odlučila za jedinstven sistem uređenja karate sporta čime se nije pristupilo ni jednom od ponuđenih rešenja veliko je pitanje? Trenutnim sistemom prepoznaje se samo jedna karate organizacija od interesa za državu (Karate federacija Srbije) čime su oko 400 karate klubova uskraćena za bilo koji vid pomoći kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. I posle višegodišnjih pokušaja da se u Republici Srbiji uz pomoć Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije formira krovna organizacija ili uspostave ista prava za sve karate organizacije na prostorima Republike Srbije konstantno se nailazi na „zid“ i nemogućstvo rešavanja ovog problema.

Dobra stvar koja je proistekla iz višegodišnjih napora rešavanja pitanja karatea u Srbiji je formiranje Srpske karate konfederacije koja je objedinila sve karate organizacije, sem jedne, na prostorima Republike Srbije i pokazala u kom smeru se treba kretati karate sport u Srbiji. Srpska karate konfederacija je uspostavila i jedinstven sistem takmičenja i disciplina sa kojim su se složile sve karate organizacije, njene članice. Naravno, izuzetak je Karate federacije Srbije koja je svojim stavom i doprinela ovakvom stanju u karate sportu naše zemlje. Tako da „zahvaljujući“ Karate federaciji Srbije nemamo krovnu organizaciju koja objedinjava sve karate organizacije a Ministarstvo omladine i sporta kao i Sportski savez Srbije nisu želeli da se ulože napore da ovaj problem bude rešen. Ovo nije jedino rešenje koje je nuđeno ali treba istaći da KFS nikada nije želela da prihvati ni jedno rešenje predlagano od raznih karate organizacija sem onog da svi karate klubovi postanu njeni članovi a da se sve ostale karate organizacije ugase! I pored ovakvog stava godinama je samo ona finansirana na nacionalnom nivou dok su sve ostale karate organizacije bile uskraćene za bilo koji vid pomoći na nacionalnom a neretko i njihovi klubovi na lokalnom nivou.

I posle svih pokušaja rešavanja problema karate sporta u našoj zemlji došli smo do neizdrživog pritiska od strane Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije da svi klubovi koji žele da budu finansirani moraju da postanu članovi Karate federacije Srbije. Zar se niko nije zapitao zašto i posle višegodišnjeg pritiska da klubovi pređu u KFS i dalje je van nje preko 400 karate klubova, zar im to ništa ne govori?!

Ako ostavimo po strani sve navedeno ipak je neozbiljno tražiti od tolikog broja klubova da se prilagodi i promeni svoj višedecenijski sistem treninga kako bi mogali da se uklope u sistem takmičenja i takmičarske discipline KFS. Da bi lakše objasnili o čemu je zapravo reč i zašto to rešenje nije pravedno, to bi bilo kao kada bi smo od Bolta tražili da se ubuduće takmiči u maratonu umesto sprinta, Ivane Španović u skoku u vis umesto u dalj, plivača leđnim stilom da ubuduće pliva kraul, praktično da sve sportove koji imaju više takmičarskih disciplina svedemo samo na jednu ili eventualno dve discipline jer je sve to slično kao što komentarišu pojedini „stručnjaci“ i zagovornici „treba se prilagoditi“!!!

Ovakav pristup rešavanja problema karate sporta na prostorima Republike Srbije je zaista zabrinjavajući i postavlja se pitanje kojim kriterijumima se došlo do ovakvog nakaradnog rešenja i kome ono ide u prilog? Jedno je sigurno, da ovakvim rešenjem najviše gube sami sportisti i da im je ovo hvala za sve što su činili za svoju zemlju!

U ime diskriminisanih sportista, roditelja, karate klubova i karate organizacija
Tomić Marko

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply