Otvoren viseći pešački most u Trsteniku: Lakše prelaženje preko Morave

Rekonstruisan stari most koji je tokom poplava u maju 2014. pretrpeo ozbiljna oštećenja

 Foto Tanjug / Ćirić i Mihajlović

Foto Tanjug / Ćirić i Mihajlović

TRSTENIK je u utorak dobio potpuno novi viseći most na Zapadnoj Moravi, a predstavnicima lokalne samouprave je upotrebnu dozvolu uručila ministarka Zorana Mihajlović koja je naglasila i to da je resor građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u obnovu ovdašnjih puteva već uložio više od četiri milijarde dinara.

– Očekujemo da Moravski koridor, odnosno auto-put koji će povezati Čačak, Kraljevo, Trstenik i Kruševac stvori uslove za još veći razvoj privrede – istakla je Zorana Mihajlović.

Inače, svečanom otvaranju je prethodila rekonstrukcija starog mosta koji je tokom poplava u maju 2014. pretrpeo ozbiljna oštećenja, a preko novog visećeg prelaza se proteže i magistralni cevovod iz kojeg se vodom za piće snabdeva više od 15.000 ljudi.

– Dvostruka funkcija novog mosta omogućava da se pijaća voda sa izvorišta Zvezdan prebaci na drugu obalu Morave, ali i da pešaci mogu nesmetano da cirkulišu. Ovo je, inače, završetak programa Nemačke razvojne banke čija je ukupna vrednost oko 400 miliona dinara. Pritom, samo viseći most je koštao gotovo 715.000 evra, od kojih je njihova donacija iznosila 130.000 evra. Ministarstvo građevine je izdvojilo oko 270.000 evra, a ostatak je sufinansirala lokalna samouprava – precizirao je prvi čovek Trstenika Aleksandar Ćirić.

Podsetimo, završetak izgradnje visećeg mosta je deo velikog projekta koji se nastavlja ka Stopanji, što će omogućiti konačno rešavanje višedecenijskog problema i voda za piće će biti distribuirana na velikom delu trsteničke opštine.

PROJEKAT

PROCENjUJUĆI da će novi viseći most biti još jedan simbol Trstenika, prvi čovek lokalne samouprave Aleksandar Ćirić je najavio i nove projekte u oblasti prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda. Investicija vredna više od 10 miliona evra će, baš kao i izgradnja pešačkog mosta sa cevovodom, biti realizovana u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom.

Izvor: Novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:824493-Otvoren-viseci-pesacki-most-u-Trsteniku-Preko-Morave-i-voda-i-ljudi

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply