Osoblje na Infektivnom odeljenju bolnice u Kruševcu potpuno opremljeno zaštitnom opremom, za ostala odeljenja zaštitna sredstva minimalna, svedoči lekar ustanove

O dostupnosti zaštitne opreme – Šta kažu lekari iz gradova u Srbiji: Maske i rukavice na kašičicu

Doktori koji nisu u direktnom kontaktu sa pacijentima obolelim od korona virusa širom Srbije imaju problem sa manjkom zaštitne opreme.
Šta kažu lekari iz gradova u Srbiji: Maske i rukavice na kašičicu 1Foto: Pixabay / panos13121

Kako su Danasu rekli pojedini lekari iz različitih gradova nedostaju pre svega rukavice i maske. Na drugoj strani, oni potvrđuju da njihove kolege koje brinu o kovid pozitivnim pacijentima imaju kompletnu zaštitu uključujući i skafandere.

Neurolog Dragana Arsić iz Kruševca objašnjava da se u njenoj bolnici „oprema deli na kašičicu“, što znači da se dobija pet pari rukavica za pet dana.

– Kolege koje rade direktno sa obolelim od korona virusa imaju adekvatnu zaštitnu opremu. Isto važi za kolege iz Hitne pomoći koji izlaze na teren. Mi ostali zaštitnu opremu dobijamo na kašičicu. Sami šijemo, peremo kod kuće i peglamo platnene maske. Ako bi se obavila dobra trijaža i ako bismo samo radili sa pacijentima kod kojih ne postoje nikakve epidemiološke sumnje, ovaj stepen zaštitne opreme bi bio dovoljan. Međutim, kako vi možete da znate da li pacijent koji je doživeo šlog i koga ja pregledam, na primer, nema sina ili rođaka koji je došao iz Italije, a zbog govornog poremećaja mi ne može to reći. Dešava se isto tako da pacijenti koje primimo sa šlogom razviju temperaturu a vi ne možete da budete sigurni u samom startu da li ta povišena temperatura može biti u sklopu kovid 19 infekcije ili nečeg drugog – kaže Arsić.

Da nedostaju maske i rukavice potvrđuje i Snežana Pavkov, stomatološkinja u Domu zdravlja u Smederevu.

– Imamo maske koje su šivene, koje ne mogu da nas zaštite. Dobija se po par rukavica. Stomatolozi koji su izloženi kapljičnim infekcijama takođe imaju problem sa nedostatkom opreme. Juče sam predala kriznom štabu za ceo dom zdravlja molbu da nam pomognu. Najpotrebnije su nam maske, rukavice, odela za jednokratnu upotrebu, viziri. Na stomatologiji imamo dva vizira za dve smene pa se doktori snalaze, brišu ih alkoholom. Neke kolege su kupovale opremu za pčelare, jer ona prilično štiti – ističe Pavkov.

Pored ustanova u Srbiji koje još uvek imaju problema sa manjkom zaštitne opreme, postoje i one u koje je u međuvremenu stigla dovoljna količina maski i rukavica. Kako kaže Tatjana Vešović, ginekolog u vršačkoj bolnici, situacija je trenutno bolja nego što je bila pre dve nedelje.

– Naše Infektivno odeljenje je kompletno opremljeno i lekari koji tu rade imaju svu zaštitnu opremu. I ostali lekari, pa i oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima koji imaju simptome nalik korona virusu imaju svu opremu koja im je potrebna. Problem sa manjkom maski i rukavica imali smo pre dve nedelje, međutim to se promenilo u međuvremenu. Ono što je dobro jeste da je i ginekološko odeljenje pre dva dana dobilo kompletnu opremu koja je potrebna ako se desi situacija da treba da operišemo ili porodimo pacijentkinju kod koje postoji sumnja na koronu – objašnjava Vešović.

Podsetimo predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da zaštitne opreme za medicinare „imamo koliko hoćete“. On je naveo da su „magacini puni“ i da je oprema podeljena zdravstvenim radnicima u Srbiji.

U Čačku svega ima

Doktor Ivan Kostić iz Čačka kaže za Danas da u njegovom gradu medicinski radnici imaju dovoljno zaštitne opreme. „Ne znam da se iko iz Čačka žalio da zaštitne opreme nema. Svi koji su bili u situaciji da im treba peti stepen zaštite, imali su tu zaštitu. Svi koji su bili u situaciji da im treba drugi stepen zaštite, koji je preporučen svima koji nemaju direktan kontakt sa inficiranim pacijentima, imali su je. Mi smo dobro organizovani, i mislim da smo adekvatno zaštićeni“, kaže Kostić. On potvrđuje da u Čačku ima zaraženih medicinskih radnika, kao i onih koji su u izolaciji, ali i dodaje da tačan broj ne zna.

Izvor: Danas.rs
Link: https://www.danas.rs/drustvo/sta-kazu-lekari-iz-gradova-u-srbiji-maske-i-rukavice-na-kasicicu/

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply