Osoba od 33 godine na respiratoru već dve nedelje, zaražena na korona žurci, do 70 pacijenata stalno u intenzivnoj nezi, kovid bolnice u Kruševcu

DO 70 PACIJENATA KONSTANTNO NA INTENZIVNOJ Doktor iz Kruševca upozorava: Osoba od 33 godine na respiratoru dve nedelje, oni koji idu na žurke kako su sigurni da neće biti sledeći

Kovid bolnica Kruševac Foto: Dimitrije Goll / RAS Srbija

Doktor Vladan Cvetanović, direktor kovid bolnice u Kruševcu, kaže da je najmlađi pacijent koji je na respiratoru već dve nedelje u toj zdravstvenoj ustanovi 1988. godište.

Vladan Cvetanović je za RTS naveo da su brojke novozaraženih možda ohrabrujuće, ali da je i dalje veliki broj pacijenata u bolnicama.

 Foto: Tanjug/AP

„Beleži se neznatan pad broja prijema u odnosu na broj otpusta, ali to je još na nivou statističke greške. Pritisak na zdravstveni sistem je i dalje veliki“, poručuje Cvetanović.

Istakao je da je u Kovid bolnici u Kruševcu trenutno hospitalizovano više od 350 pacijenata.

„Ono što je karakteristično za našu bolnicu – to nije stvar samo u brojevima nego su ovde hospitalizovani najteži pacijenti, najkompleksniji iz celog regiona iz bolnica iz okruženja“, dodaje doktor.

Ističe da konstantno imaju 60-70 pacijenata na jedinici intenzivnog lečenja, da se menja klinička slika pacijenata i da je to u skladu sa novim sojevima virusa. Naglašava da ima već mesec dana kako se promenila i starosna struktura pacijenata.

„Najmlađi pacijent trenutno kod nas na intenzivnoj nezi koji je na respiratoru skoro dve nedelje je 1988. godište“, kaže Cvetanović.

Ističe da to može da bude pouka i svima koji idu na korona žurke.

„Kako su oni sigurni da možda oni neće biti sledeći koji će završiti na respiratoru? Šta je to što odvaja jednog od nekog drugog da će proći sa lakšom kliničkom slikom, a da će neko završiti na respiratoru. To je jedna velika lutrija, pre svega za našu mlađu populaciju sa svojim neodgovornim ponašanjem“, rekao je Cvetanović.

Izvor: Blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/do-70-pacijenata-konstantno-na-intenzivnoj-doktor-iz-krusevca-upozorava-osoba-od-33/0kp1eqg

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply