Osnovci iz Dragomira Markovića pobednici na konkursu o preduzetništvu

Uspeh osnovaca iz škole „Dragomir Marković“ iz Kruševca: na konkursu o preduzetništvu osmislili servis pomoći starijim sugrađanima

ĐACI Odeljenja IV-5 Osnovne škole „Dragomir Marković“ pobednici su nacionalnog konkursa o preduzetništvu „Priča u slici“, pod okriljem organizacije „Dostignuća mladih“. U konkurenciji od oko 80 osnovnih škola u Srbiji, mali Kruševljani oduševili su biznis-idejom koju su najpre sproveli u delo, a potom i ilustrovali kroz 18 slika.

Učenici su osmislili projekat „Složno do cilja“, a taj cilj bio je nabavka fudbalske lopte od 2.000 dinara. Novac su sakupili za manje od deset dana i to tako što su organizovali čitav servis usluga za starije osobe: bacali su đubre, kupovali hleb i mleko, šetali kućne ljubimce, a deo đaka je slabovidim penzionerima čitao titlove turskih sapunica!

– Pokazali su preduzimljivost, kreativnost i maštovitost, a najponosnija sam na činjenicu da su sve izveli složno – priča učiteljica Danijela Dimitrov.

Mališani ističu da su oduševljeni prvim mestom.

– Učiteljica nas je od prvog razreda učila da budemo složni, jer sloga kuću gradi – kaže učenik Đorđe Marković, koji na pitanje šta misli da je „preduzetnički duh“ objašnjava da je to „ono kada sve probleme rešavamo zajedno“. – A mi sve rešimo razgovorom, nikada se ne tučemo.

Njegov drug iz odeljenja Veljko Nedeljković dodaje da su radili kao jedna porodica, a Anđela Živojinović veruje da su uslužujući starije sugrađane naučili i šta je drugarstvo. Nisu im svi plaćali novcem, jer nakupilo se tu i kolača i bonbona.

– Kada nisu uspeli da skupe dovoljno novca da bi zamenili pohabanu fudbalsku loptu, crtali su flajere sa reklamom za svoje usluge i delili ih po ulici i ostavljali ponude u poštanskim sandučićima – objašnjava učiteljica Danijela.

Odeljenje nastavlja sa preduzetništvom. Kako su i najavili u ilustrovanoj priči, planiraju da recikliraju flaše i crtaju novogodišnje čestitke.


ENTUZIJAZAM

– Pokušali smo da pronađemo kreativne nastavnike i upravo smo na konkursu videli izuzetne primere entuzijazma prosvetnih radnika i primere preduzimljivosti među najmlađima – napominje Darko Radičanin, izvršni direktor „Dostignuća mladih“ u Srbiji.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply