Oslikavanje crkve Sveti Djordje, najvećeg Sabornog hrama u Kruševcu

Crkva Sveti Djordje Krusevac

Uoči Uskršnjeg praznika završeno je freskopisanje kupole Sabornog hrama u Kruševcu. Na oslikavanje crkve Svetog Đorđa u čijoj porti je sedište Eparhije kruševačke čekalo se sto godina.

Crkva Sveti Djordje Krusevac

U odnosu na grandiozni objekat koji je na mestu stare crkve, sagrađen pre 110 godina i fasadu po uzoru na moravsku školu koju je takođe osmislio arhitekta Dušan Živanović, lepota unutrašnjosti kruševačkog Sabornog hrama bila je gotovo neprimetna.

Do pre nekoliko dana, kada je završeno freskopisanje kupole čija je lepota i originalnost, likovno ali i duhovno oplemenila ovu svetinju.

„Primetila sam to još pre nekoliko dana, kad su skinuli skele, a i pre toga naravno. Oduševljena sam kao i mnogi“, kaže jedna od kruševljanki koja redovno dolazi u ovu crkvu.

Milena Popović, profesor muzike se nada da će crkva biti divna kada se završi oslikavanje i da će to biti lepa promena u odosu na ranije.

„Mi volimo i na oko da nam je lepo, a ne samo u duši“, kažu žitelji Lazarevog grada.

Ikonopiscu, akademskom slikaru Radanu Radojloviću ovo je 27. crkva u kojoj radi. Počeo je u Sabornom hramu u Nišu.

„Uz blagoslov slikam često i posle ponoći. I dok je ovde liturgija i služba. Onda se nekako mi živopisci srodimo sa hramom, sa atmosferom. Svestan sam koliko vreme brzo prolazi I koliko smo mi u korelaciji sa vremenom sitni.Zato to što ostavljam ovde nadam se da će trajati dugo iza mene“, kaže Radan Radojlović, akademski slikar – živopisac.

Pre Radana ovde je stvarao poznati slikar Milan Milovanović po završenoj Akademiji u Minhenu. Njegove ikone krase ikonostas ispred kojeg se pred odlazak u logor, poslednji put, dok su ga napolju čekali Nemci, u crkvi pomolio Vladika Nikolaj Velimirović.

„Ikonopis je oslikano Jevanđelje ili scene iz Hristovog života. A narod sve to doživljava učestvujući u praznicima i kada sve to ima iza sebe na zidu utisak je potpun“, kaže episkop kruševački David Perović.

Ikonopisanje hrama Svetog Đorđa nastaviće se posle Uskršnjeg praznika i trajaće dve godine. Na Veliki petak nema liturgije, ali već popodne počinje služba i iznošenje plaštanice.

I na najtužniji dan u godini za hrišćane, crkva će biti puna. Pogled na kupolu sa Isusovim likom u sredini, nagoveštava radost najvećeg praznika koji je pred nama.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply