Opozicija u Kruševcu ne postoji – samo na papiru

Jedne od retkih konferencija za medije DS

SNS u gradu na Rasini komotno vlada jer nema nikoga da joj se suprotstavi

 Jedne od retkih konferencija za medije DS

Od parlamentarnih izbora u maju 2012, opozicije je u gradu na Rasini brojčano sve manje, ali opozicionari tvrde da se njihov glas ipak čuje, čak i kada zakaže tonski prenos skupštinske sednice! Činjenica je, međutim, da ih u odborničkim klupama trenutno ima samo 18, od ukupno 70 predstavnika Kruševljana u lokalnom parlementu.

Odbornička grupa „Pokret za promene – dr Branislav Katančević“, koja u političkom životu nastupa zajedno, a u Skupštini izdvojeno od DS, sada broji manje od deset predstavnika. Istovremeno, u redovima demokrata – kojih je, po prelasku pet odbornika u „Zajedno za Srbiju – Zajedno za Kruševac“, ostalo još toliko – ističu da su aktivni u radu Skupštine grada.

– Tek dva-tri odbornika se javljaju za reč, posebno kada su u pitanju važne teme, poput rebalansa budžeta, socijalne politike, strategije za mlade, izmene odluke o budžetskom fondu za zaštitu životne sredine… Ali, ni broj govornika na znači ništa, ako sadržaj njihovih diskusija ne valja. Mi smo zadovoljni našim radom, vladamo materijom i aktivniji smo od vladajuće koalicije koja, neretko, nastupa bez argumenata – kaže Desimir Pavlović, šef Odborničke grupe DS.

Ali, van Skupštine, glas opozicije još manje se čuje. Demokrate se oglašavaju jednom sedmično, a ZZS-ZZK nedavno je održala prvu konferenciju za medije posle pet meseci!

– Sa konstruktivnim predlozima za oporavak privrede, oglašavaćemo se jednom u 15 dana, a možda i češće… Ova lokalna vlast imala je, verovatno, najveći kredit od svih vladajućih struktura, tokom protekle dve i po godine nije bilo ni destruktivne opozicije, a dosadašnji rezultati pokazuju da nisu opravdali ni velika očekivanja, ni podršku Kruševljana – tvrdi Miodrag Đidić, šef odborničke grupe ZZS- ZZK.

Ostatak opozicije, koja ne učestvuje u parlamentarnom životu, tek povremeno se oglasi. Odbor Nove stranke izdaje saopštenja mahom vidljiva na društvenim mrežama, a poslednje se odnosilo na kritiku Vlade zbog najavljenog smanjenja plata i penzija. Reč ovdašnjeg SPO poslednji put se čula krajem prošle godine – povodom raskida privatizacije „Trajala“…

Sa političke mape nestali su radikali, najaktivniji tokom poslednje predizborne kampanje, u martu, a ni predstavnika nekadašnjeg URS nema na vidiku – osim jednog odbornika koji se vodio kao nezavistan u lokalnom parlamentu.

Istovremeno, LDP – koji, takođe, nije prešao cenzus – ne može da se „ulovi“ na staroj adresi, u Domu sindikata. Jer, ovog leta je u Poslovnom centru rečeno da oni za kiriju duguju više od pola miliona dinara, pa su iz ovog preduzeća angažovali sudske izvršitelje, kako bi uterali dug…

– Kruševačka opozicija deli sudbinu opozicije u Srbiji, pa trenutno objavljujemo samo dve do tri vesti u mesec dana, jer se skoro ništa ne dešava – kaže Saša Paunović, član redakcije političkog portala „Rasinski parlament“.


UBEDLjIVO

OSIM što su neprikosnoveni u Skupštini grada, masovna preletanja u redove SNS učinila su da naprednjaci, sasvim komotno, drže najvažnije pozicije u lokalnim preduzećima. Po poslednjoj računici, Srpska napredna stranka ima 30 odbornika, a njihovi koalicioni partneri SPS-JS 13, odnosno šest, koliko ih ima u Odborničkoj grupi DSS.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply