Opozicija pokrenula inicijativu za smanjenje broja odbornika u Skupštini Kruševca

Većina: SNS, SPS - JS i DSS

Odbornička grupa „Zajedno za Srbiju – Zajedno za Kruševac“ predala je inicijativu za smanjenje broja odbornika. Predlažu 50 umesto 70 predstavnika u Skupštini

Većina: SNS, SPS - JS i DSS

Većinu u kruševačkoj skupština čini koalicija SNS, SPS – JS i DSS

Odbornička grupa „Zajedno za Srbiju – Zajedno za Kruševac“, predala je juče inicijativu Gradskom veću za smanjenje broja odbornika u Skupštini grada. U ovoj opozicionoj stranci smatraju da je 70 odbornika mnogo i da bi grad sa 113.000 građana sa pravom glasa trebalo da ima najviše 50 predstavnika. Pored ušteda jedan od razloga je i to što većina odbornika nije aktivna.

– To bi u praksi značilo da na 2.200 glasača imamo jednog odbornika – kaže Miodrag Đidić, šef Odborničke grupe „Zajedno za Srbiju – Zajedno za Kruševac“. – Očekujemo da predlog podrže sve stranke, posebno što je u duhu proklamovane politike SNS na republičkom nivou.

Pre dve nedelje od naprednjaka je potekla inicijativa za izmenu Ustava, a među skoro svim političkim strankama postignut je konsenzus da se broj poslanika sa 250 smanji na 150 ili na 125.

– Procedura promene Statuta je još jednostavnija, tako da bismo već na jesen sa smanjenim brojem odbornika mogli na lokalne izbore u decembru – tvrdi Đidić.

– Više od polovine odbornika se prethodne tri godine koliko radimo u ovom sazivu uopšte nije javilo za reč. S manjim brojem rad bio bio lakši i ekonomičniji.

Odborničke dnevnice u Kruševcu iznose oko 2.000 dinara, što bi u praksi predstavljalo uštedu od oko 40.000 dinara po sednici, ukoliko bi se zaista uvažila ova inicijativa. Prema poslednjem „prebrojavanju“, odnosno ukoliko još neki odbornik nije preleteo u SNS, što je opšta pojava, vladajuću koaliciju u parlamentu trenutno čine SNS sa 29, SPS-JS sa 13 odbornika i DSS – Pokret veterena sa po pet predstavnika, dok su u opoziciji DS i ZZS sa po pet, Pokret za promene sa devet i dva nezavisna odbornika.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply