Oko sto đaka manje polazi u školu 2016/17. školske godine u Kruševcu!

Prvacima na poklon "Prvanka" i školski pribor

U Kruševcu stotinak prvaka manje – U Kruševcu ove godine u školu polazi stotinak prvaka manje nego prošle, dok je taj broj u ostalim opštinama Rasinskog okruga na nivou prošlogodišnjeg, rečeno je danas Beti u kruševačkoj Školskoj upravi.

Prvacima na poklon "Prvanka" i školski pribor

Foto: Nenad Pavlović / RAS Srbija Prvacima na poklon „Prvanka“ i školski pribor

– U Kruševcu u prvi razred polazi 1.117 đaka, što je stotinak manje nego prošle godine, dok u ostalim opštinama Rasinskog okruga ima 793 prvaka, slično kao prošle godine – rekao je načelnik Školske uprave Zoran Asković.

On je dodao da u Rasinskom okrugu u prvi razred kreće 1.910 đaka, a u prvi razred srednjih škola 2.015 učenika.

Za siromašne đake predviđene pogodnosti Foto: R. Getel / RAS Srbija Za siromašne đake predviđene pogodnosti

U Školskoj upravi nisu mogli da preciziraju koliko je radnika u prosveti u Rasinskom okrugu tehnološki višak, ali su procenili „da ne bi trebalo da ih bude mnogo“.

– Novi informacioni sistem od prošle sedmice funkcioniše, direktori popunjavaju tehnološke viškove i potrebe tako da broj možemo da znamo tek nakon početka školske godine, a prema grubim procenama ne bi trebalo da ih ima mnogo – rekao je Asković.

PROČITAJ JOŠ:  Najviše obolelih od Korona virusa u poslednje vreme u Brusu, u Kruševcu 295 osobe zaraženo Covid 19 virusom, ima li još postelja na Infektivnom odeljenju Kruševačke bolnice?!

Predsednik kruševačke Unije sindikata prosvetnih radnika Dobrivoje Marjanović kaže da se sa utvrđivanjem tehnološkog viška kasni.

– Niko nema podatke o tehnološkim viškovima jer tek danas, sutra, izlazi novi pravilnik i rok je tri dana da škole unesu podatke, imamo radnu grupu za rešavanje tehnoloških viškova koja je i prošle godine sarađivala sa Školskom upravom i ne očekujemo probleme – kazao je on.

Grad Kruševac i Fond za populacionu politiku su pripremili poklon za đake prvake, publikaciju „Prvanka“ i poklon čestitke od po 1.500 dinara za kupovinu pribora, za šta je iz budžeta izdvojeno dva miliona dinara.

Obezbeđene su i 732 poklon čestitke za kupovinu udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola, koji su treći i četvrti đak u porodici, vrednosti od 6.000 dinara do 14.000 dinara u zavisnosti od razreda, što iznosi sedam miliona dinara.

Budžetski Fond za populacionu politiku obezbedio je tri miliona dinara za besplatan prevoz za 135 siromašnih đaka drugog, trećeg i četvrtog razreda srednjih škola.

Izvor: Blic.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply