ŠOKANTNO – Ubice na ulicama Kruševca: Polovina testiranih vozača bilo drogirano!

policija, saobraćajna, saobraćajna policija, saobraćajac, saobracajna policija, saobraćaj, automobili, gužva, nesreća, zaustavljen saobraćaj,

Šokantni rezultati testa: Pola vozača drogirano!?

Opasnost u saobraćaju ne predstavljaju samo oni koji imaju alkohol u krvi, već i vozači koji voze pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, što ozbiljno može ugroziti druge učesnike u saobraćaju, piše danas beogradska štampa.

policija, saobraćajna, saobraćajna policija, saobraćajac, saobracajna policija, saobraćaj, automobili, gužva, nesreća, zaustavljen saobraćaj,

Policijska uprava Kruševac rešila je da stane na put takvim vozačima nabavkom novog aparata, koji je znatano olakšao i poboljšao saobraćajnu kontrolu, a prvi rezultati testiranja su više nego šokantni.

Policija u Kruševcu krenula je u testiranja vozača aparatom kojim se, analizom pljuvačke, može utvrditi prisustvo šest psihoaktivnih supstanci – kokaina, heroina, benzodiazepina, kanabisa, metamfetamina i amfetamina.

Da je aparat imao svoju namenu, govore i podaci koje je izneo Novica Cvetković, policijski inspektor Policijske uprave Kruševac.

On je istakao za lokalnu Radio-televiziju Kruševac da je u toku kontrola sprovedenih na teritoriji te opštine utvrđeno da je više vozača imalo psihoaktivne supstance u krvi, zbog čega im i prete određene kazne.

„Od čedrdesetak kontrola vozača, kod dvadeset i dvoje testiranih utvrđeno je prisustvo neke od psihoaktivnih supstanci u organizmu. Vozači se isključuju iz saobraćaja, određena im je mera zadržavanja do 12 sati u prostorijama policijske uprave, nakon čega sledi plaćanje novčane kazne od 30.000 dinara i oduzimanje vozačke dozvole“, rekao je Cvetković.

List „Alo“ piše da aparat koji sadrži računar i malu laboratoriju pomaže da se na vreme otkriju vozači koji predstavljaju opasnost za druge učesnike u saobraćaju.

Da je uticaj tih supstanci jednako kao i alkohol opasan u saobraćaju, ali i po zdravlje, govori podatak da je uračunljivost pod dejstvom narkotika približno ista kao pod dejstvom alkohola – produženo je vreme vozačevog reagovanja, što utiče na to da dođe do saobraćajne nesreće, pošto se produžava zaustavni put vozila.

„Ima različitih klasa droge i različito utiču na naše psihofizičke sposobnosti, ali, u principu, one ih svakako menjaju, mnoge i usporavaju, tako da mogu značajno da utiču i da ugroze bezbednost kako samog vozača, tako i drugih učesnika u saobraćaju. Koliko znam policija sve više uvodi testiranje na druge psihoaktivne supstance, ne samo na alkohol, što je, u principu, vrlo dobro“, istakla je Mira Kovačević, v.d. direktora Specijalne bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici u Beogradu.

Inače, testiranja novim aparatom u Kruševcu vrše se i noću i danju, jer se pojedine psihoaktivne supstance dugo zadržavaju u organizmu. Jedno testiranje košta oko 25 evra.

Međutim, vozači neće moći da izbegnu testiranje, jer se odbijanje takođe kažnjava.

Ne sedajte za volan drogirani!

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, istakao je da podatak iz Kruševca ne treba da stvori sliku da je više od polovine vozača pod dejstvom droge ili alkohola. „Testiranje na narkotike vrši se tako što iskusni operativci procene koga će testirati, a koga ne“, dodao je Okanović. On je apelovao da vozači ne sedaju za volan drogirani „ne samo zato što je to zakonom zabranjeno“, već zato što tako ugrožavaju sebe i druge.

Mondo.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply