KRUŠEVAC – NA stotine vernika u Kruševcu danas je po kiši učestvovalo u svečanoj litiji povodom Nedelje pravoslavlja, koja je ponela simbolično ime “Kruševac doziva Cetinje,braćo sačuvajmo svetinje”. Tradicionalna gradska litija posvećena pobedi nad jeresi u 9.veku, tako je dobila još jednu, novu simboliku:podršku Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i vernicima Crne Gore,koji neumorno brane svetinje.

Dan je počeo sa litirgujom od 8 sati, a nastavljen je nešto pre 11, okupljanjem Kruševljana ispred Crkve Svetog Đorđa. Litija je krenula centralnim ulicama grada, prošla kod Spomenika kosovskim junacima i završila se zajedničkom molitvom ispred svete Crkve Lazarice.

Sveštenstvo Eparhije kruševačke, monasi i monahinje iz manastira više parohija, predvođeni Njegovim Preosveštenim episkopom kruševačkim Davidom bili su na čelu litije.

Brojni vernici priključivali su se litiji noseći visoko podignute ikone svetitelja svojih porodica.Najmlađi Kruševljani nosili su krst i manje ikone,a nešto stariji i natpis: ”Kruševac doziva Cetinje,sačuvajmo svetinje”. Ovo je druga litija održana ove godine u Kruševcu,u znak molitvne podrške Crnoj Gori, a molebani i litije održavali su se i u Trsteniku i u Aleksandrovcu.