Održana proširena sednica o budućnosti kruševačkih preduzeća u restrukturiranju

Na današnjoj sednici Socijalno – ekonomskog saveta, razmatrana je aktuelna situacija u preduzećima u restrukturiranju, u svetlu skorašnjeg zakonskog okončanja tog statusa i definisanja novog. Sastanak je vodio gradonačelnik Dragi Nestorović, a predloge i ideje Vlade i resornih organa, preneo je direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara. Prisustvovali su načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, zamenik gradonačelnika Jasmina Palurović, predsednik Skupštine Živan Nikolić i predstavnici menadzmenta, kao i sindikata preduzeća u restrukturiranju.

Kao pravci u kome će nastupati Agencija za privatizaciju, direktor Ljubomir Šubara, naveo je sledeće: najbolji model – izbor strateškog partnera u što bržem roku, zatim – primena unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), kao svojevrsnu zaštitu od prinudne naplate i  poslednja opcija – stečaj, odnosno analiza interesa lokalnih samouprava i države u odnosu na takva preduzeća i nastupanje u skladu sa tim.

 

2

Od 188 stečajeva, ušlo se u 76 (preduzeća bez zaposlenih radnika), druga faza je stečaj u manjim firmama (do 5 zaposlenih), da bi se prešlo na veće fabrike. (ukupno oko 5.000 ljudi ). Država raspolaže sa oko 100 miliona dolara za okončanje ovih i drugih privatizacionih procesa i pomoć preduzećima, u šta se svakako ne ubraja isplata zaostalih zarada.

PROČITAJ JOŠ:  Meštani se pobunili protiv kamenoloma firme Kruševac put tvrdeći da nemaju dozvolu za eksploataciju kamena, iz firme demantuju

Agencija menja metodologiju rada, cilj je „prodati ne što skuplje, nego što bolje“ naglasio je Šubara. Preko investicija i zapošljavanja država će ubirati mnogo veće prihode nego od skupih prodaja koje se završavaju lošim ishodima i urušavanjem kapitala.

 

Govoreći konkretno o kruševačkim preduzećima u restrukturiranju, direktor Agencije za privatizaciju je izneo planove i mogućnosti.

4

Od korporacije „Trajal“  za sada je izvesno formiranje dva pravna lica čija će delatnost biti namenska proizvodnja, FAM će primeniti radnički konzorcijum sa UPPR , „Župa“ već ima veoma solidnog poslovnog partnera, a za preduzeće „Branko Perišić“ i Fabriku ulja zainteresovane su neke švajcarske kompanije. Kineski biznismeni  najavili su učešće u pregovorima za „14.oktobar“, „Župu“, FAM i Trajal, a što se tiče nekada jedne od „najjačih“ fabrika u Kruševcu –  IMK „14.oktobar“ – i tu je izvestan  deo planiran za namensku proizvodnju. Za tekstilnu konfekciju „Crvena zvezda“ otvorena je mogućnost opstanka preduzeća putem prodaje imovine i seljenja proizvodnje u postojeću halu u Ribaru, a u odnosu na „Savremeni dom“  postoje neke inicijative stranih partnera.

PROČITAJ JOŠ:  Meštani se pobunili protiv kamenoloma firme Kruševac put tvrdeći da nemaju dozvolu za eksploataciju kamena, iz firme demantuju

 

Na sastanku je sugerisano kako radnicima, tako i poslovodstvima da se i sami aktivno uključe u izbor strateškog partnera, a Agencija će razmotriti sve zakonske mogućnosti sprovođenja takvih inicijativa.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply