Obilićeva – ulica predsednika Kruševca

Predsednikova ulica 1 nn.jpg

Kruševac ima Pećku ulicu u kojoj žive zanatlije, Grčki šor sa trgovcima, boemsku četvrt, radničko naselje Katangu i „predsedničku ulicu“ u kojoj su živeli ili žive četiri predsednika opštine i sadašnji gradonačelnik Kruševca. To je ujedno i jedina ulica u gradu u kojoj su, nedavno, zasađene japanske trešnje.

Predsednikova ulica 1 nn.jpg

Obilićeva ulica postoji od nastanka Kruševca. Nekada je bila šor, a danas je moderna jednosmerna saobraćajnica nalik na mali bulevar.

„Volim što je posađeno ovo drveće. Ne znam da li će da se primi, ali to su one divne japanske trešnje“, kaže dr Mariola Binić, strosedelac iz Obilićeve ulice.

„Nisu džabe ovi predsednici i ostali velikani bili u toj ulici“, dodaje Tomislav Simić, novinar iz Obilićeve ulice.

Pored svih kvaliteta koje bi trebalo da ima gradonačelnik Kruševca, važno je, očigledno da je iz Obilićeve ulice. Uzor svima je Antonije Stefanović koji je do sada najduže predsednikovao opštinom – od 1920. do 1929. godine i imao nadimak paškiš što u prevodu znači pošten.

„To Antino poštenje bilo je stvarno legendarno. U dvorištu gradske kuće jedan kažnjenik, sa od prilike 20 do 30 godina je cepao drva. To ne bi bilo ništa čudno da taj kažnjenik nije bio njegov sin Siniša“, kaže Miroljub Nicović, hroničar Kruševca.

PROČITAJ JOŠ:  Još 6 smrtnih slučajeva poslednjeg dana zaraženih Korona virusom

Predsednikova ulica 2 nn.jpg

I on je bio žitarski trgovac koji je zaslužio trogodišnji mandat u Gradskoj kući, sve do 1941. godine. Prvi ljudi Kruševca početkom ovog milenijuma su uglavnom iz Obilićeve ulice.

„Ja sam imao puno sjajnih ideja o uređenju grada i ove ulice iako tada nisam živeo u njoj i hvala sadašnjem gradonačelniku što je to uradio“, kaže dr Sava Popadić, bivši predsednik opštine.

Dragan Azdejković, bivši predsednik opštine kaže da svi govore, iako su različitih partija.

„Možda je to malo čudno, ali je istinito“, dodaje on.

Često dvojica bivših predsednika i sadašnji gradonačelnik piju kafu zajedno.

„Verovatno da smo se  učeći jedni od drugih kvalifikovali na neki način za funkciju koju ja obavljam, a koju su pre mene obavljale moje komšije“, kaže gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić.

Obilićeva je u centru, a nema buke i velike gradske vreve što čini ovu ulicu, pored Bagdale otmenim kvartom, najpoželjnijim mestom za život u Kruševcu.

 

Izvor: RTS portal

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply