Niko nije odgovoran za problem sa vodosnabdevanjem! Ili su odgovorni gradjani koji trpe nesposobne funkcionere?!

Foto Sofija Babović

Grad na Rasini četiri dana bio u vanrednom stanju zbog poremećenog snabdevanja

 Foto Sofija Babović

 

 

Od utorka grad živi bez zdrave pijaće vode u slavinama, a dok ne pristignu rezultati analiza Zavoda za javno zdravlje, o potpunoj hemijskoj i mikrobiološkoj ispravnosti, žeđ je moguće utoliti samo iz cisterni. Voda iz sistema koristi se za ličnu higijenu, pranje sudova i kuvanje.

Umesto da 21. aprila, kada se prema planu radilo na sređivanju magistralnog cevovoda u Lipovcu, restrikcije budu pošteđeni samo stanovnici užeg gradskog jezgra i Opšte bolnica, čak 85.000 ljudi sa šire teritorije grada i okoline ostalo je žedno – na minimalnim zalihama vode. U međuvremenu, i u bolnici su bili primorani da alternativnim putem obezbeđuju zdravu vodu za piće.

Škole i obdaništa iz preventivnih razloga nisu radile u četvrtak, a vitalne ustanove dezinfikovane su u dva navrata, kako bi se sprečila potencijalna zaraza i đaci u petak vratili u klupe. Situacija se normalizuje, ali Kruševljani masovno traže da se ispita odgovornost za krizu u vodosnabdevanju sa jezera Ćelije.

– Cisterni nije bilo dovoljno, a mi smo kupili zalihe vode samo za 24 sata, koliko su i javili da će trajati radovi – ogorčen je Kruševljanin Ivan Nikolić. – Čak i kada je voda u četvrtak puštena, naša zgrada kod Kosturnice ponovo je isključivana.

I Štab za vanredne situacije traži da se odmah utvrdi šta se tačno dogodilo posle ugradnje takozvanih merača protoka vode na cevovodu, a gradonačelnik Dragi Nestorović smatra da JKP „Vodovod“ nije dobro obavilo pripreme, a nije trebalo davati ni nerealne rokove za okončanje posla. Komunalci bi, nadalje, trebalo da odgovore i na pitanje zašto rezervoar na Bagdali nije dopunjavan vodom iz auto-cisterni, kako bi se sprečili poremećaji u snabdevanju Opšte bolnice…

– Kvar na izlaznom ventilu bio je nepredvidiv – tvrdi Milutin Tasić, direktor JKP „Vodovod“. – Do havarije je došlo kada je otkazao reduktor na glavnom ventilu, posle završenih radova na cevovodu i po puštanju vode u sistem, ali je taj problem uspešno rešen. Onda je, samo 20 minuta kasnije, došlo do blokade takozvane leptirice na ventilu, a deo sistema na kojem se dogodio problem nije ispiran ravno 30 godina.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply