Niko nije odgovoran za havariju i krizu u vodosnabdevanju, zaključak rukovodstva i Sindikata Vodovoda

Rukovodstvo JKP "Vodovod" u gradu na Rasini

Još nije poznato ko je odgovoran za to što Kruševac čak šest dana nije imao vodu za piće. Tek treba utvrditi i koje preporuke Štaba za vanredne situacije nisu ispoštovane

 Rukovodstvo JKP "Vodovod" u gradu na Rasini

 

 

GRADSKO veće formiraće posebnu komisiju koja bi, u najhitnijem roku, trebalo da utvrdi sve okolnosti pre i tokom krize u vodosnabdevanju minule sedmice. Odgovornost traže i Kruševljani jer, umesto da oko 85.000 korisnika usluga JKP „Vodovod“ ima suve slavine samo 21. aprila – kada se radilo na ugradnji merača protoka na magistralnom cevovodu – nenadane restrikcije produžile su se i na naredne dane…

Dve uzastopne havarije, koje su se dogodile 22. aprila – prilikom puštanja vode u sistem – praktično su dovele do vanrednog stanja, pa se zdrava voda mogla dobiti samo iz cisterni na gradskim ulicama.

– Nisu ispoštovane sve preporuke Štaba za vanredne situacije, koje se odnose na period od 2011. do 2014, a tiču se, između ostalog, i obezbeđivanja alternativnih izvora vodosnabdevanja – kaže gradonačelnik Dragi Nestorović, napominjući da građanstvo nije bilo dovoljno obezbeđeno ni tehničkom, ni pijaćom vodom, već je samo obaveštavano o problemima i produženju rokova. – U takvoj situaciji, Štab je morao sa sanira posledice i smiri situaciju, a kada su rokovi za normalizaciju vodosnabdevanja postali neodređeni, što je izazvalo dodatno uznemirenje, organizovane su ključne protivepidemijske mere. I odluka da u četvrtak zatvorimo škole i obdaništa bila je iznuđena.

I, dok prvi čovek Kruševca veruje da će pomenuta komisija svojim radom pomoći da se spreče slični propusti, odnosno eliminiše bilo kakava improvizacija u sličnim situacijama – iz čega je jasno da se postavlja i pitanje odgovornosti JKP „Vodovod“ – iz ovog kolektiva uporno ponavljaju da u njihovom radu nije bilo propusta.

– Pozdravljam odluku o formiranju stručne komisije, a ja sam već izdao nalog da se proveri koje to mere Štaba iz prethodnih godina nisu poštovane – kaže direktor komunalnog preduzeća, Milutin Tasić. – Sve aktivnosti oko radova smo predvideli na profesionalan način, blagovremeno obaveštavajući javnost i institucije. Pucanje cevi ili ventila niko nije mogao da predvidi, a mi smo, posle uspešno sanirane prve havarije, kada je otkazao reduktor, odmah preduzeli sve kako bi otklonili i drugu havariju na ventilu.

Na kraju, dok se zvanično govori o normalizaciji u vodosnabdevanju već od četvrtka – iako je od tada „česmovača“ bila samo tehnička, a potom i samo za sanitarno-higijensku upotrebu – postavlja se pitanje iznosa na računima za vodu. Jer, Kruševljani plaćaju pijaću, ne vodu drugih kategorija, a ni nju, realno, nisu imali šest dana…

Čelnici Štaba za vanredne situacije

 

DIJALIZE JOŠ U KOMŠILUKU

OKO 130 bubrežnih bolesnika ni juče nije moglo da se dijalizira u Opštoj bolnici, a hitni slučajevi upućivani su u Ćupriju. Direktorka ove zdravstvene ustanove, dr Slobodanka Jotić, ističe da voda – zbog prisustva nekih bakterija – još nije pogodna i za ovaj tretman.

Ukoliko ni danas bolnička voda ne bude ocenjena kao „ultračista“, pacijenti će biti transportovani u Kraljevo, baš kao što su tokom minule sedmice odlazili u Novi Pazar.

 

BUNARI

TOKOM jučerašnje sednice Štaba za vanredne situacije bilo je pitanja i o arterskim bunarima, ali niko nije mogao da precizira u čijoj su nadležnosti, niti koliko ih u Kruševcu uopšte ima. Ipak, Štab je naložio JKP „Vodovod“ da – u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje – odmah otpočne dovođenje u funkciju arterskih bunara i česmi na teritoriji grada, kao alternativnih izvora vode za piće.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply