Nema bojazni da će biti epidemija boginja, zaštićeni JEDINO vakcinisani i oni koji su ih preležali!

Kruševac Boginje

Nema straha od epidemije boginja, ali bi ovo trebalo da znate ako ste preležali morbile – To što se desilo u Kruševcu, nije razlog da „Batut“ objavi epidemiju od posebnog značaja jer to nije ništa neočekivano – tvrdi dr Predrag Kon.

Kruševac Boginje

Zaštićeni samo vakcinisani i oni koji su ih preležali

Bez obzira na epidemiju malih boginja u opštoj bolnici u Kruševcu, još nema uslova da se prijavi epidemija u opštoj populaciji. Zvaničnih saopštenja Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut” i Ministarstva zdravlja nema, a epidemiolozi tvrde da im je zabranjeno da govore o brojnom stanju obolelih i da se obratimo pomenutim državnim ustanovama.

Nezvanično, većina lekara misli da razloga za brigu nema jer, kako kažu, “to što se u jednoj bolnici u Srbiji” razbolelo nekoliko lekara i medicinskih sestara nije razlog da se proglasi epidemija”.

Epidemiolog Predrag Kon iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd je jedan od lekara koji veruje da nema mesta panici.

– To što se desilo u Kruševcu, nije razlog da “Batut” objavi epidemiju od posebnog značaja jer to nije ništa neočekivano. Trenutno je najbolje pratiti situaciju pre donošenja odluka, što epidemiolozi i “Batut” i rade – kaže Kon.

Foto: Milena Đorđević

Što ste stariji, više su opasne

Opšti simptomi su temperatura, groznica, osip po koži, opšta slabost i malaksalost. Međutim, iako spadaju u grupu dečjih (malih) boginja, epidemiolozi uveravaju da uopšte nisu naivne za starije osobe jer mogu izazvati niz ozbiljnih komplikacija, poput dugotrajnih i visokih temperatura, pneumonia, gušenja i slično.

– Deca ospe i temperature lakše podnose, dok kod starijih osoba, mogu da izazovu ozbiljnije komplikacije. Moje kolege su imale sreće i posle 2,3 dana su došle na posao, ali može da bude mnogo gore – otkriva dr Predrag Pavlović, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Kruševac.

Lekari obavezno preporučuju vakcinisanje onima koji morbile nisu preležali. To je, kažu, jedini način da se zaštitite od “crvenih napasti”.

Doktor Pavlović kaže da ako ste preležali ovčije boginje, to ne znači da se nećete razboleti.

Samo ako ste preležali morbile, nećete ih ponovo dobiti, ili ako ste vakcinisani. Ko ih preleži ima doživotni imunitet – ističe dr Pavlović.

(S. Vasić)

Izvor: Telegraf.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply