Nastavljen štrajk u 30 od 38 škola u Rasinskom okrugu

Strajk u skolama

U Rasinskom okrugu skraćene časove drži 30 od ukupno 38 škola – članica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, saopštio je danas kruševački odbor USPRS.

Strajk u skolama

„Na području školske uprave Kruševac skraćene časove drži 30 od ukupno 38 naših članica. U osam škola se zvoni na 45 minuta, a u pojedinima profesori izlaze na 30 minuta. Očekujemo da će sve naše članice 17. marta, za kada je planiran protest u Beogradu, obustaviti rad“, kazao je novinarima član kruševačkog odbora USPRS“ a, Slavoljub Đorđević.

On je podsetio da su sve članice Unije na tom području učestvovale u prethodne dve potpune obustave rada.

U Kruševcu Uniji ne pripada samo jedna osnovna škola, tako da gotovo svi đaci u tom gradu imaju skraćene časove.

Predstavnici lokalnog odbora USPRS-a su podsetili da je taj sindikat više puta pokušavao da razgovara s Ministarstvom prosvete, tražeći preciziranje kada će biti i koliko će iznosti isplata o kojoj su se dogovorila dva sindikata prosvete i Ministarstvo.

Đorđević je napomenuo da je, pre nego što su dva sindikata potpisala Sporazum, u zakonskom štrajku od 30 minuta bilo 1.100 škola, a da nakon toga ih je ostalo 700.

Nastavnici kažu da i tokom štrajka rade savesno, a da su pod velikim pritiskom ministra koji preti smanjivanjem plata, i pod pritiscima lokalne vlasti.

Predstavnici Unije su kazali da će, zbog najave da će onima koji su nastavili zakonski štrajk posle 19. februara, plate biti smanjene, angažovati tim pravnika jer smatraju da je ta mera primenjena selektivno.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply