Nastavak serije obustava rada u Kruševcu – Rubin u štrajku

Zaposleni u preduzeću „Župa“ AD, kojem pripada i najveći kruševački hotel „Rubin“, stupili su juče u štrajk zbog sedam neisplaćenih plata, zaostatka u uplati doprinosa i nadoknadi putnih troškova

Isplata šest zarada ili nema dočeka i nastupa Harisa Džinovića

Zbog štrajka je dovedena u pitanje i organizacija dočeka Nove godine u hotelu kao i nastupi Harisa Džinovića 2. i 3. januara.

Župa“ trenutno ima 106 radnika koji nisu prihvatili predlog vlasnika da im se isplati jedna zaostala zarada.

– Početkom juna, u vreme matura, najavili smo štrajk zbog kašnjenja šest plata i tada nam je odmah isplaćeno pet. Posle toga smo u par navrata primili po polovinu minimalne plate i od tada ništa. Duguju nam sedam plata, doprinosi nisu uplaćivani više od godinu i po dana, a putne troškove nam nisu platili tri godine. Zdravstvene knjižice su nam overene samo za dva meseca. Najgore je što posla, pa samim tim i para, ima – priča Radovan Đorgović, predsednik štrajkačkog odbora.

Zbog štrajka hotel „Rubin“ bi mogao da ima velike gubitke. – Hotel je za doček izdat N.N. licu, dok ga je za 2. i 3. januar zakupila agencija „Pasaž“ koja dovodi Harisa Džinovića. Nećemo dozvoliti nikome sa strane da radi na našim radnim mestima jer nam to dozvoljava zakon. Samo mi možemo da radimo u hotelu – kažu radnici „Rubina“.

PROČITAJ JOŠ:  Veliki eko kotao spušten kroz krov Toplane u Kruševcu

U ovom trenutku neizvesno je da li će biti organizovan doček Nove godine u hotelu “Rubin”. Organizator dočeka, koji nije želeo da se predstavi preko telefona tvrdi će program biti organizovan „jer je tako dogovorio sa upravom“.

– U ovom trenutku je teško reći nešto određenije jer je za nas svaki dan veoma dug. Doček organizuje ekipa iz grada koja je pokazala interesovanje i sa njima je sklopljen ugovor. Ukoliko dođemo u priliku da neki program otkažemo, o tome ćemo na vreme obavestiti javnost – rekao nam je Aleksandar Baraga, direktor hotela “Rubin” i dodao “da ne želi da otkriva identitet organizatora dočeka ako to već oni sami nisu želeli da učine”.

– Nisam trenutno u Kruševcu i videću šta se dešava kada se vratim. Dogovorio sam se da Haris Džinović 2. i 3. januara peva u „Rubinu“ i već je prodato 75 odsto od 1.400 ulaznica. Pre tri meseca radnici su me molili da organizujem program kod njih. Sve su to moji drugari već 25 godina i spreman sam da im ponudim da ih posebno platim da rade te dve večeri jer bi bila velika šteta da se sve otkaže – kazao nam je Zoran Tomić iz Agencije „Pasaž“.

PROČITAJ JOŠ:  U Aleksandrovcu se gradi hotel

Hotel „Rubin“ i ostale ugostiteljske objekte „Župa“ AD kupila je kompanija „BBC Invest” iz Leskovca 2007. godine za 250 miliona dinara. U međuvremenu je lokal „Bagdalino“ prodat, hotel „Evropa“ iznajmljen Kinezima za robnu kuću, a restoran „Bagdala“ potpuno zapušten. Broj zaposlenih je sa 164 u vreme privatizacije smanjen na sadašnjih 106.

 

Treći štrajk u decembru

Štrajk ugostitelja je treća obustava rada u Kruševcu u poslednjih 20 dana. Zaposleni u „Famfarmu“ su štrajkovali nedelju dana tražeći isplatu zaostalih zarada dok je štrajk 225 radnika „Kruševac puta“ trajao dva dana.
– Povod je bila neisplaćena zarada za septembar. Bili smo prinuđeni na takav potez i već narednog dana novac nam je isplaćen. To je bio prvi štrajk u „Kruševac putu“ još od 2007. godine – kaže predsednik sindikata kruševačkih putara Marjan Milojević.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply