NASTAVAK PRIČE O MALVERZACIJAMA U OPŠTOJ BOLNICI KRUŠEVAC

Načelnik Tehničke službe Opšte bolnice u Kruševcu

Pismo radnika Opšte bolnice u Kruševcu o malverzacijama i nedomaćinskom poslovanju rukovodstva Opšte bolnice Kruševac, objavljujemo u celosti: Ovim želimo da prikažemo javnosti kakav je odgovor direktorke Opšte bonice Kruševac na pisanja javnih medija i građana na društevnim mrežama o problemima u tehničkoj službi, o skladištenju nemedicinskog otpada u napuštenoj zgradi Grudnog odeljenja, mobingu načelnika tehničke službe nad portirima i radnicima u službi distribucije kiseonika.

Načelnik Tehničke službe Opšte bolnice u Kruševcu

* Nakon objave šokantnih snimaka na fb profilu Samoodbrana, direktorka odlučuje da postavi video nadzor na zgradu starog Grudnog odeljenja. Da li je to adekvatan odgovor direktora na problem ili samo pretnja građanima da ne pokušavaju da video snimcima dokumentuju probleme u državnim ustanovama?

Takođe se zna da je ovaj posao dogovorio suprug direktorke u kafani, mimo postojećeg ugovora sa firmom koja održava video nazor.

* Mesec dana je trebalo da se iznese otpad iz napuštene zgrade Grudnog odeljenja i proda na licitaciji nakon objave snimaka na fb profilu Samoodbrana. Čestitamo na efikasnosti. Takođe je posečena šuma iznad Tehničke službe, za šta je angažovano JKP Kruševac, da bi se lakše nadzirao prostor oko starog Grudnog odeljenja. I sve je to u redu, da za to JKP Kruševac nije ispostavio pozamašnu fakturu, a posečeno drveće je nestalo preko noći bez licitacije u nepoznatom pravcu (radnici Tehničke službe kažu da je završila kod načelnika Tehničke službe). Ova drva su mogla biti prodana na licitaciji, čime bi Opšta bolnica mogla da ostvari dobar prihod u ovo doba krize. Još jedan dokaz o nedomaćinskom poslovanju.

* Posle konstantnih pretnji, vređanja i psovki na portirima i radnicima koji rade na poslovima distribucije kiseonika od strane načenika Tehničke službe, jedan od radnika je tužio istog, ustanovu i direktorku za mobing. U toku je sudski proces. Pitamo se da li se ovakvim pretnjama otvaraju vrata ulasku privatnih firmi za obezbeđenje u Opštu bolnicu Kruševac, a sve u dogovoru direktorke. Ovih dana je takođe dogovoren posao sa Poslovnim centrom oko naplaćivanja parking mesta unutar kruga bolnice, za šta bi bili anagažovani radnici Poslovnog centra, a prihod bi delile ove dve ustanove. Ovo je potpuno nerezonska odluka direktora da se odriče sopstvenog prihoda zarad finasiranja ustanova lokalne samouprave kao što je Poslovni centar.

* Pacijenti Opšte bolnice Kruševac su jako nezadovoljni zbog korupcije koja postoji na svim odeljenima. Pored toga što lekari naplaćuju svoje usluge, korupcija se spustila na taj nivo da na primeru Ortopedske ambulante, tehničari uzimaju novac pacijentima da bi ih uveli preko reda kod lekara.

Zašto direktorka ne reaguje na ovu korupciju? Zato što je i ona sama u sukobu interesa jer poseduje privatnu praksu zajedno sa svojim suprugom i javna je tajna da pacijente upućuje u istu. Na mesto direktora je postavljena da bi štitila interese privantog lobija lekara koji poseduju privatnu praksu, kao što je njen kum načelnik internističkih grana a ujedno i vlasnik privatne ordinacije. Takođe načelnik ginekologije iznajmljuje prostor od njegog supruga za svoju privatnu ordinciju. Eto odgovora zašto su veliki redovi u ambulantama, gde bolesni pacijenti čekaju u neuslovnim čekaonicama. Eto odgovora zašto se za neke specijalitičke preglede zakazuje po mesec dana. Eto odgovora zašto se kvare dijagnostički aparati u ambulantama. Na kraju onaj ko ima pare ode u privatnu praksu i sve preglede završi za jedan dan, a onaj ko nema para jedino ostaje da se moli Bogu za pomoć.

Postavljamo pitanje: Da li ovako treba da se ponaša direktor koga je delegirala partija koja brine o interesima radnika i socijalno ugroženih kategorija?

Postavljamo i pitanje: Da li su opravdne naduvane fakture firme Elgor (održavanje klima uređaja), koje potpisuje isti načelnik Tehničke službe i da li je to primer domaćinskog poslovanja državne firme, kad vlada na sva zvona priča o uštedama u javnom sektru?

Na kraju treba ispratiti nedavno postavljen konkurs sa prijem u stalni radni odnos medecinskih radnika. Da li će direktorka i ako je član SPS-a, kao i do sada, da ispoštuje spisak za zapošljavanje koji dobije od SNS-a i da li je to formula za njen dalji opstanak na mestu direktora, dokle nam omladina i pametni ljudi masovno odlaze iz zemlje?

Radnici Opšte bolnice Kruševac

 

Da podsetimo da je i Kruševac Info pisao o problemima u Opštoj bolnici, stranačkom i rodbinskom zapošljavanju, nedomaćinskom poslovanju, nameštenim tenderima, nestručnom lečenju, skladištenju opasnog otpada itd:

Namešteni konkursi za posao u Bolnici i Domu zdravlja u Kruševcu

Peticija za smenu direktorice Opšte bolnice strave i užasa u Kruševcu

“Snimatelju“ iz bolnice preti otkaz

Mladi lekari neće SNS i SPS stranačko zapošljavanje

Konkurs za posao za lekare i medicinske sestre u Domu zdravlja i Opštoj bolnici Kruševac

 

Treba li posle svog pisanja da neko reaguje?

Treba li direktorica Bolnice, ukoliko je imalo moralna, da se sama zapita kuda vodi Bolnicu, i treba li razmisliti o ostavci na svoju funkciju?

 

Zapišite u komentaru svoje mišljenje o ovim zloupotrebama.

Objavite na svojim FB profilima ovu vest, da se sugrađani upoznaju sa dešavanjima u našim ustanovama, našem gradu, našoj okolini…

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply