Naselje Aerodrom ni na vidiku, jer zemljište pripada Aero klubu a ne gradu!

Kao najznačajniji projekat u 2015. godini Grad Kruševac je najavio gradnju velikog stambeno-poslovnog kompleksa na mestu gde se sada nalazi sportski aerodrom.

Međutim, za realizaciju ovog megaprojekta problem je činjenica da se 30 hektara zemljišta nalazi u vlasništvu Aerokluba koji ne želi da ga se tek tako odrekne.

U Aeroklubu ističu da neće tek tako napustiti sadašnju lokaciju dok se ne reši spor.

– Na Rosuljama trenutno nema ničega. Meštani su tu napravili divlju deponiju. Ne možemo da dođemo na livadu. Od prodaje zemljišta na sadašnjoj lokaciji trebalo bi sedam do deset odsto uložiti u izgradnju objekata na Rosuljama. Prema našoj proceni, potrebno je šest meseci za neophodne radove da bi aerodrom dobio dozvolu – objašnjava Aleksandar Đorđević, predsednik Aerokluba „Mihajlo Živić“.

I prethodne vlasti su pokušavale da avijatičare oteraju s Košijskog polja. Štiteći svoja prava, predstavnici Aerokluba su pravdu potražili na sudu, gde je grad Kruševac izgubio spor. Slučaj je sada na Apelacionom sudu.

Ideju o izgradnji naselja sa 8.000 stanova opozicija smatra krajnje nerealnom.

– Ovo je projekat u rangu „Beograda na vodi“. Siguran sam da će prodati oba stana i da će oba biti sagrađena u roku! Ko još u Kruševcu može da priušti sebi kupovinu stana? – komentariše odbornik DS Srđan Milivojević.

Skepticizam kada je reč o prodaji 8.000 stanova pokazuju i trgovci nekretninama.

– Prodaja stanova već godina ide loše. U centru grada nešto se i proda, ali na periferiji jako teško – kažu u agencijama.

 

Dve decenije
– Grad je 1994. godine formirao javno preduzeće „Aerodrom“, koje se dve decenije bavi otkupom zemljišta, u kome postoje i primaju visoku platu direktor i njegova sekretarica. Sadašnji aerodrom je jedan od očuvanijih u Srbiji, B1 kategorije, s pistom od 2.000 metara – kaže Đorđević.

 

Obećanje iz 2014.
Prvi put je izgradnja naselja na Aerodromu najavljena u aprilu 2014. godine. Tadašnji gradonačelnik Bratislav Gašić je obećao skoru prodaju placeva i izgradnju crkve, restorana „MekDonalds“ i centra „Lidl“. Planirano je da u naselju Aerodrom bude izgrađeno 8.000 stanova u zgradama spratnosti od četiri do osam nivoa.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply