Narodni muzej u Kruševcu je dobitnik prestižne nagrade pod imenom „Mihailo Valtrović“

NOVA POSTAVKA PRVA U SRBIJI: Narodni muzej u Kruševcu od kolega dobio Nagradu Mihailo Valtrović

НОВА ПОСТАВКА ПРВА У СРБИЈИ: Народни музеј у Крушевцу од колега добио Награду Михаило Валтровић

NARODNI muzej u Kruševcu je dobitnik prestižne nagrade pod imenom „Mihailo Valtrović“, u kategoriji za izuzetne razultate postignute tokom 2019. Muzejsko društvo Srbije je, tako, posebno vrednovalo otvaranje nove stalne postavke – posle čak 40 godina – što je svojevrsna kruna devetogodišnjeg rada kustosa i konzervatora.

Ali, nedugo po dodeli priznanja, stručnjaci pomenute ustanove kulture su već bili na novom poslu – završavajući pripreme za otvaranje izložbe posvećene kraljevom ađutantu generalu Dušanu D. Krstiću. U međuvremenu, od juče je pred publikom i postavka pod nazivom „Britanija u Drugom svetskom ratu“, priređena u saradnji sa Ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva.- Nagrada vrednuje kontinuitet, od rekonstrukcije zgrade Muzeja, do izrade nove stalne postavke, a priznanje nam je još značajnije jer dolazi od kolega – kaže direktor i istoričar Goran Vasić.

Prvi deo nove postavke, u prizemlju, otvoren je još 2017, a dve godine kasnije je ona proširena i na sprat. Izloženo je više od 2.000 reprezentativnih eksponata koji svedoče o prošlosti Kruševca i okoline. Pritom je, saznajemo, čitava postavka fleksibilna, pa ostavlja mogućnosti za izmene i inovacije. Jer, Kruševljani su prepoznali značaj ovakvog pristupa istoriji, pa Muzeju sve češće poveravaju izuzetne dragocenosti iz porodičnih arhiva.

Tu su još legati kompozitora Stanislava Biničkog i njegovog oca Stevana, zastava 12. pešadijskog puka cara Lazara, steg istoimenog Pevačkog društva…

REALNOST

– PORED kontinuiranih izložbi u centralnoj zgradi, te Kući Simića i Umetničkoj galeriji, tokom pandemije smo naše sadržaje predstavljali i virtuelno – kaže direktor Vasić.

Izvor: Novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/srbija/vesti/926607/nova-postavka-prva-srbiji-narodni-muzej-krusevcu-kolega-dobio-nagradu-mihailo-valtrovic

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply