Napredna pljačka kruševačkog budžeta, gradsko rukovodstvo i sudovi ne reaguju, šteta milionska, niko ne podnosi krivične prijave!

У Србији се штеди на дечијим додацима, пензијама и социјалној помоћи, али се у Крушевцу буквално разбацују новцем из буџета. Из Опште болнице је нестало скоро 100.000 евра. стадион „Младост“ је поклонио четири милиона евра дајући да га клуб сина српског тајкуна користи без накнаде, а све то на крају плаћају обични грађани, јер су властодршци недодирљиви.

Интерна контрола Републичког фонда за здравствено осигурање открила је септембра месеца ове године да је у Општој болници у Крушевцу необјашњиво нестало чак 11.449.238,53 динара, односно око 100 хиљада евра. Пара, једноставно, нема. Уместо да се одмах покрене кривични поступак против одговорних ,РФЗЗО је само наложио Болници да губитак надокнади из сопствених средстава.

Директорка Опште болнице др Слободанка Јотић дошла је тада на оригиналну идеју како да „из сопствених средстава“ надокнади нестали новац: анексима је променила уговоре о раду које су имали радници са скраћеним радним временом, одредивши да за исте паре морају да раде пуно радно време. Фактички, обични запослени, медицинске сестре и техничко особље, надокнађује дугове које је направило руководство.

Новац нису покрали они којима су плате смањене, већ директорка и њени миљеници, као што је др Драгана Баришић, која је дуго времена уредно примала плату за пуно радно време у Болници, иако је у то време била на седницама републичке Скупштине чији је посланик на листи Српске напредне странке. Ово је утврдила Агенција за борбу против корупције указавши истовремено на то да се радне листе не слажу са платним списковима, односно да је на платном списку др Баришићеве уписано као да је радила и у време заседања Скупштине, док се на радним листама јасно види да она тих дана није била у Крушевцу и да су уместо ње радиле колеге.

Захваљујући оваквим марифетлуцима докторка је годинама као посланик примала месечни паушал у износу од 27.000 динара, као редовно запослена са пуним радним временом од Опште болнице је добијала сваког месеца 70.000 динара, а добијала је и 10.000 динара месечно као члан Управног одбора републичког Завода за јавно здравље. После интервенције Агенције за борбу против корупције, др Баришићева је морала да се одрекне плате у Општој болници у Крушевцу и од тада прима „само“ посланичку плату у висини од 70.000 динара месечно, плус накнаду за рад у УО Завода за јавно здравље. Незаконито стечене плате није вратила.

<У Крушевцу, генерално, паре из буџета цуре на све стране, а да се нико од званичника не узбуђује због тога.

Градско веће, коме је на челу био тадашњи градоначелник Братислав Гашић, наложило је директору Спортског центра Драгану Лазићу да покрене поступак за издавање у закуп фудбалског стадиона „Младост“ у Крушевцу са комплетном инфраструктуром и опремом.

Директор је донео 11. децембра 2012. године одлуку о покретању поступка издавања у закуп стадиона непосредном погодбом без објављивања јавног позива.

Градско веће на седници од 21. јануара 2013. доноси закључак ИИИ Број 022-6/13 којим је дало сагласност на одлуку директора о покретању поступка издавања у закуп стадиона. Закључком је потврђена цена свих простора на стадиону онако како је• директор предложио.

Директор Лазић потом је оформио комисију која је пописала цео простор стадиона и по ценама из закључка Градског већа утврдила месечну висину закупа од 10.883.570,53 динара. И на томе се све и завршило.

Наиме, директор није склопио уговор о издавању у закуп стадиона Фудбалском клубу „Напредак“ иза кога стоји капитал Марка Мишковића, тако да стадион овај клуб више од три и по године користи без динара накнаде. Уз то, Спортски центар плаћа још и струју и воду!

Тужилаштво и нове градске власти на челу са градоначелником Драгим Несторовићем ћуте. У међувремену је град на овај начин сину Мирослава Мишковића поклонио скоро четири милиона евра. И то траје, сваког месеца по 10.883.570,53 динара, плус комуналије.

Заједно са напредњацима, у Крушевцу и околини се мутним пословима баве и социјалисти, који добијају обилну помоћ од такозваних „Кумова са југа“, криминалне организације којој на челу стоје браћа Ивица и Новица Тончев. Њих двојица су у врањанском ресторану „Код бабе“ уприличили састанак регионалних лидера са људима Љубише Бухе Чумета, на коме је договорено ко ће са његовим машинама радити који део путева у том делу Србије. Тончеви су добили Грделицу, а Крушевљани асфалтирају локалне улице и путеве парама добијеним из буџета. Они су до скора асфалтирали и у Нишу, захваљујући подршци коју су имали од садашњег градоначелника Дарка Булатовића, који је у то време био само високи напредњачки функционер. Од како је постао градоначелник и он се укључио у „путарску мафију“, па сада предузећа које он контролише раде улице по Нишу.

Са своје стране је крушевачка власт зажмурила на оба ока пуштајући да Чуме на својој бензинској пумпи на Бруском путу поткрада муштерије и тако надокнади штету коју је претрпео када је његово тадашње предузеће „МБГ Петрол“ ухваћено како примарни бензин продаје као прави. Наиме, градска власт контролише локални одсек Дирекције за мере, који „не примећује“ да поједине пумпе нису наштеловане како треба и да закидају и преко 10 одсто продатог горива.

Izvor: Таблоид

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply