NAMENSKI RASPISAN TENDER ZA JEDNU FIRMU: Kruševac dobija LED rasvetu, potpisan ugovor sa privatnom firmom – Vrednost projekta 4,78 miliona evra

Kruševac dobija LED rasvetu, potpisan ugovor sa privatnim partnerom – Vrednost projekta 4,78 miliona evra

Ilustracija

U Gradskoj upravi u Kruševcu 16. oktobra je potpisan Ugovor o projektu javno–privatnog partnerstva između Grada Kruševca i partnera Keep Light doo Beograd sa podizvođačem Mep Inženjering doo Beograd. Radi se o rekonstrukciji, racionalizaciji i održavanju preostalog dela sistema javnog osvetljenja na teritoriji Grada.
Predmet rekonstrukcije javnog osvetljenja u gradu, faza 2, obuhvata rekonstrukciju i implementaciju novih svetiljki tako da će ukupan broj iznositi 6.153 svetiljki, od ukupno 6.558, koje uključujući postojeće LED svetiljke i reflektore, čine sistem javnog osvetljenja, navodi se na sajtu Grada.
Vrednost projekta je oko 4.780.000 EUR a projekat će trajati 15 godina.
Bez obzira na buduće cene električne energije, sistem rekonstruisanog osvetljenja predviđa uštede električne energije u iznosu od 75%.
Najvažniji rezultati projekta su :
– Rekonstrukcija i implementacija 6.153 svetiljki na teritoriji Grada čija zamena je višestruko opravdana
– Investiciju finansira privatni partner, Grad se kreditno ne zadužuje, već iz ostvarene uštede plaća naknadu za primenu mera energetske efikasnosti privatnom partneru u periodu od 15 godina
– Izdaci Grada se ne uvećavaju, već od prvog ispostavljenog računa, ostvaruje benefit. Ušteda se ogleda u tome da Grad uz izmirenje svojih obaveza ka privatnom partneru, pored novog i efikasnog javnog osvetljenja ostvaruje i finansijski benefit koji se ogleda kroz uštedu na sistemu javnog osvetljenja
– Usluga koju privatni partner treba da ponudi obuhvatiće pripremu i izradu projektne dokumentacije, nabavku, transport i montažu opreme, upravljanje izvođenjem radova na zameni postojećih svetiljki za energetski efikasne LED svetiljke, odlaganje stare opreme na mesto koje odredi javni partner, finansiranje, osiguranje i održavanje projekta i ugrađenih elemenata javnog osvetljenja za vreme trajanja ugovora, sa ciljem smanjenja budžetskih troškova i podizanja nivoa efikasnosti u pružanju energetskih usluga.
TENDER MOGLA DA ISPUNI SAMO JEDNA FIRMA, KEEP LIGHT, KOJA JE I DOBILA POSAO, A KOJA JEDINA DOBIJA POSLOVE U SRBIJI U VEZI SA OSVETLJENJEM
U razgovoru sa pojedinim zainteresovanim firmama iz Kruševca koje se bave istim poslom, zamenom i održavanjem uličnih svetiljki, saznali smo da je tender raspisan tako da je isključivo jedna firma mogla da ga ispuni, i to firma Keep Light. Ova firma poznata je po tome što pobedjuje na svim tenderima u Srbiji, jer se svi tenderi raspisuju tako da isključivo ta firma pobedi na tenderima, i to samo zbog proceduralnih razloga, a ne zbog najniže cene. Cena koju bi ponudili druge firme za isti posao je niža od cene koju nudi ova firma.
Prema istraživanju CINS-a i BIRN-a, rukovodstvo i vlasnici firme Keep Light su bliski vladajućoj političkoj stranci u Srbiji, Srpskoj naprednoj stranci. Po lošem, firma je poznata i po tome što je pre par godina za jelku u Beogradu fakturisano 85 000 evra. Ali posle velikog pritiska javnosti jelku su „poklonili“ Beogradu. Naravno, nastavili su da dobijaju 100% tendera za osvetljenje u Srbiji, pa je taj „poklon“ naplaćen kroz druge poslove.
Ista firma pobedjuje i na svim tenderima po Srbiji za novogodišnje lampione i svetiljke koje se okačinju po banderama, tenderi su raspisani isključivo za ovu firmu, tako da ostali učesnici na tenderima ne mogu učestvovati, iako bi ponudili niže cene od firme Keep Light.
Pisanje o privatnoj firmi Keep Light koja redom dobija tendere skockane po njihovoj meri:
Izvor: Ekapija
Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply