Nakon 1. juna mnoge firme u stečaju, jedino FAM izuzet

U Rasinskom okrugu na spisku zaštićenih firmi u restrukturiranju samo tri preduzeća. Pored FAM-a i „Petoletke“, nada postoji jedino u IMK „14. oktobar“

Na spisku od 17 preduzeća u restrukturiranju koja će od 1. juna biti zaštićena od poverilaca, u Rasinskom okrugu našla su se tri od osam: „Fabrika maziva“, „Trajal korporacija“ i „Prva petoletka“ iz Trstenika. Od naplate dugova tako neće biti pošteđeni Konfekcija „Zvezda“, „Savremeni dom“, „Branko Perišić“, „Fabrika ulja“, HI „Župa“ i IMK „14. oktobar“, koje upošljavaju više od 1.000 radnika.

– Pokrenuli smo inicijativu da se na spisku „privilegovanih“ nađe i IMK „14. oktobar“ – kaže Milenko Mihajlović, predsednik Veća samostalnih sindikata. – Ako bi i ovde došlo do stečaja, to bi bila kataklizma za kruševačku privredu. Na mukama je 786 radnika IMK, koliko je ostalo. Pisali su svim institucijama.

– Nemamo zvaničnu potvrdu o samom spisku – kaže za „Novosti“ Dejan Mutavdžić, predsednik Sindikata „Nezavisnost“ u IMK. – Posla ima, već je ugovoreno oko 130 miliona dinara angažmana. Vraćaju se veliki kupci, poput RTB „Bor“ i „Kolubare“. Nadamo se da ćemo u pregovorima sa rukovodstvom uspeti da deo imovine koja nije u funkciji, prodamo, i isplatimo nešto od zaostalih dugovanja, a samo radnicima dugujemo 24 plate.

Slično je i u drugim fabrikama, gde se i po nekoliko miliona evra duguje dobavljačima, partnerima. Mića Ilić, direktor „Zvezde“, rekao nam je kratko da im niko ne daje nadu.

– Mi se ne plašimo stečaja, jer u dogovoru sa stečajnim upravnikom i uz nastavak uspešnog rada, sigurno možemo da izađemo kao zdravo preduzeće – kaže za „Novosti“ Bojan Cvetković, direktor HI „Župa“, koje sada upošljava 100 radnika sa redovnim primanjima. – Možda je taj postupak jedna od izlaznih varijanti, jer imamo ogroman pritisak privatnih izvršilaca. Radnicima se duguje oko dva miliona evra.


U PRIVREDI MANjE OD 3.000 RADNIKA

U proizvodnim pogonima kruševačke privrede radi manje od 3.000 radnika, što je katastrofalna statistika u odnosu na pre dve decenije jer je samo IMK imao 1.500 radnika. U Veću samostalnih sindikata navode da je rešenje za tržišno perspektivne firme da se do kraja maja, koliko je određen rok, raspiše javni poziv za privatizaciju, jer bi se zaštita produžila do jeseni. To se, prema Mihajlovićevim rečima, pre svega odnosi na HI „Župa“ i Pekarsko preduzeće „Branko Perišić“.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply