Najava: FK Napredak šampion Srbije 2022. godine!

Marko Mišković: Napredak će biti šampion za pet godina! Na svečanoj akademiji povodom obeležavanja jubileja – 70 godina postojanja kluba Marko Mišković, predsednik kruševačkog superligaša, imao je zanimljivu konstataciju: „Nadam se da je ovo početak novog evropskog Napretka!”

FOTO: M. Jelisavčić

U smiraj 2016. posle pet godina u klubu, Mišković „vraća film”:

Zatekao sam Napredak na ivici ponora, sa dugom od milion evra, na pragu Srpske lige, slabim igračkim kadrom, lošom infrastrukturom. Angažovali smo te zime brojna pojačanja, na čelu sa iskusnim internacionalcem Nenadom Mirosavljevićem i, iako to nije bio prioritet, umalo uspeli da izborimo superligaški status. Prioritet je bio reprogram duga. Renovirali smo odmah svlačionice, potom i klupske prostorije, otkupili restoran i vratili ga u okrilje kluba.

Pet godina kasnije Napredak je stabilan superligaš, u vrhu srpskog fudbala.

Najveća balast je bio dug, jer nismo bili u situaciji da dovodimo skuplje igrače, garanciju boljih rezultata. Uspeli smo da saniramo 90 odsto dugovanja. U januaru se završava reprogram duga za poreze i doprinose, koji je iznosio 300.000 evra. U prethodne tri, izmirili smo sve što nije plaćano prethodnih deset godina. Funkcionišemo normalno, ne oslanjajući se na lokalnu samoupravu. Lično, mislim da je mnogo bolje da se iz gradskih budžeta renoviraju bolnice i škole, nego da se finansiraju profesionalni fudbalski klubovi. Kada je u pitanju infrastruktura, u samom smo vrhu u regionu. U tekućoj sezoni plan je bio plasman u plej-of, ali rezultatima u jesenjem delu šampionata smo premašili sva očekivanja.

Navijači sada, ipak, očekuju Napredak u Evropi.

Po rezultatima, ali i partijama u prvom prvenstvenom krugu, praktično nametnuli obavezu da izađemo i na međunarodnu scenu. Pobornik sam i regionalne lige, kad može da funkcioniše košarkaška, zašto ne bi fudbalska. Mislim da bi stadion bio pun protiv Rijeke, Vardara, da ne pominjem Dinamo i Hajduk, tražila bi se, siguran sam, karta više. Imponuje, inače, podatak da posle Crvene zvezde i Partizana imamo najbolju posetu, nadam se da će i na proleće, kada se budu delile evro vize, biti još bolja, a kada budemo igrali u kvalifikacijama za Ligu Evrope očekujem – pun stadion. Voleo bih da se navijači vrate na stadion, kao u zlatnim osamdesetim, jer plan za narednih pet godina je da Napredak osvoji barem jednu titulu šampiona!

Da nastup na međunarodnoj sceni ne bi imao status „epizode”, neophodna su pojačanja. Kakvi su planovi u predstojećem prelaznom roku?

Crvena zvezda je iskazala interesovanje za Vukanovića, sarajevski Željezničar za Projića, šuška se da ima ponuda za Gobeljića, Frimponga, Ndiajea, Uroševića, Simonovića

Nećemo rasprodati ekipu, a svaki odlazak biće kompenzovan na najbolji način. Za sada, imamo dobru i prihvatljivu ponudu za Gobeljića, ali razmislićemo još. U planu je dovođenje nekoliko proverenih igrača. Za imena je rano, nećemo nikome da pravimo reklamu, niti rizikujemo da nas neko preduhitri. Plan je, dakle da se pojačamo, da zauzmemo poziciju na tabeli koja garantuje izlazak na međunarodnu pozornicu. Osim toga, moraćemo na leto da otklonimo sve infrastrukturne nedostatke, kako bismo dobili licencu za učešće u Ligi Evrope.

Bez navijačkih emocija prema Zvezdi Svojevremeno je bio u najužem rukovodstvu nekadašnjeg evropskog i svetskog šampiona, sa Napretkom (pobeda nad Partizanom pod Bagdalom) je u sezoni 2013/2014 „pripomogao” crveno-belima da prekinu dominaciju komšija iz Humske. Zbog toga ga mnogi smatraju Zvezdinim poklonikom. Retko ko, međutim, zna da od kada je na čelu Kruševljana, između ostalog, zbog takvih kvalifikacija, samo jednom bio na stadionu „Rajko Mitić” kada je Napredak gostovao! – Nemam posebnih emocija prema Crvenoj zvezdi kada je u pitanju domaće prvenstvo, voleo bih da Napredak može uvek da je pobedi. Kada igra u Evropi draga mi je svaka pobeda, ali isto važi i za ostale srpske predstavnike. Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina su odmakli, a najbliži tituli je… – Ne želim da se bavim tim prognozama. Prvenstveno me interesuje Napretkov napredak, da niko ne ugrozi naše ambicije, a biće interesantno i sve moguće, kada se bodovi podele.

Izvor: Žurnal.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply