Nagrada Bagdalin prsten „Despot Stefan Lazarević” dodeljen akademiku Ljubomiru Simoviću

Ljubomir Simović dobitnik nagrade „Despot Stefan Lazarević“

Љубомир Симовић (Фото: Анђелко Васиљевић)

KRUŠEVAC – Književni klub Bagdala iz Kruševca dodeliće 12. novembra u Svečanoj sali SANU u Beogradu nagradu Bagdalin prsten „Despot Stefan Lazarević” za 2020. godinu akademiku Ljubomiru Simoviću za njegovo sveukupno književno delo.

Ovu nagradu koju Bagdala dodeljuje od 1984. godine dobili su i do sada članovi SANU Desanka Maksimović, Antonije Isaković, Dejan Medaković, Mija Pavlović, Dobrica Ćosić i Dragoslav Mihailović.

Kako uprava Bagdale nije u mogućnosti zbog pandemije da organizuje uobičajenu svečanu akademiju u Kruševcu, dodela nagrade će biti održana u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Beograda.

Simović je svestrani književnik, autor antologijskih pozorišnih drama „Hasanaginica”, „Putujuće pozorište Šopalović”, „Čudo u Šarganu” i „Boj na Kosovu”, koje se decenijama igraju na svim pozornicama Srbije, gde reditelji uživaju da se ponovo suoče sa neprolaznim vrednostima ovih dramskih dela.

U obrazloženju za dodelu nagrade žiri je naveo da delo laureata pripada samom vrhu današnje književnosti.

„Razuđenost njegovog stvaralačkog opusa je višestruka: od poezije, proze, esejistike, drame, likovne kritike, putopisa, prevoda, do priređivača mnogih naučnih zbornika i drugih aktivnosti značajnih za srpsku kulturu”, naveli su članovi žirija.

Oni podsećaju da je autor još davne 1958. godine objavio prvu knjigu pesama „Slovenske elegije” i tada je srpska književnost „nagovestila autora koji će izvornost i lepotu srpskog jezika utisnuti u svoje najmoćnije duhovne plodove”.

Bogat Simovićev opus nastavljen je zbirkama „Veseli grobovi” (1961), „Poslednja zemlja” (1964), „Šlemovi” (1967), „Vidik na dve vode” (1980), „Deset obraćanja Bogorodici Trojeručici” (1983) „Istočnice” (1983).

Iste vrednosne odrednice kvalifikuju i njegove snažne drame „Hasanagnica” (1973), „Čudo u Šarganu” (1974), „Putujuće pozorište Šopalović” (1985) i „Boj na Kosovu” (1984), proza „Užice sa vranama” (1996) ili „Snevnik” (1998).

Inspirativna nit u Simovićevom opusu je zavičajno Užice koje je u središtu njegovog lirskog i dramskog sveta, a tu se ističu „Balada o Stojkovićima”, zastrašujući prizori smrti iz „Užica sa vranama” ili u dramskim scenama „Šopalovića” i „Čuda u Šarganu”.

Pomenuti su i „Vidik na dve vode”, „Duplo dno”, „Igla i konac”, „Galop na puževima”, „Guske u magli”, dok u obrazloženju žiri Simovića naziva jednim od najvećih savremenih pesnika srpskog jezika, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/465558/Ljubomir-Simovic-dobitnik-nagrade-Despot-Stefan-Lazarevic

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply