Na listi zaštićenih firmi Fabrika maziva FAM i Trajal iz Kruševca

FAM

Fabrika maziva FAM iz Kruševca,Trajal, beogradski poljoprivredni kombinat PKB, proizvođač lekova Galenika i dnevni list Politika, neke su od firmi koje će država, najviše još godinu dana, nastaviti da štiti od poverilaca, saznaje Tanjug.

FAM

 

Kako Tanjug saznaje u Socijano-ekonomskom savetu, na spisku zaštićenih, pored navedenih, nalaze se još i FAP iz Priboja, pančevačka Petrohemija, rudnici Resavica i RTB Bor, te Holding kompanija Pamučni kombinat Jumko iz Vranja…

Na listi su i proizvođač guma Trajal iz Kruševca, zatim autobusa Ikarbus iz Beograda, kao i holding preduzeća „Kablovi Jagodina” i Prva petoletka iz Trstenika.

Rok u kojem država štiti preduzeća u restrukturiranju od plaćanja poveriocima ističe 31. maja, ali su nadležni u Vladi Srbije već najavili da će za firme koje su od strateškog značaja za državu taj rok biti produžen.

To, međutim, ne može biti duže od godinu dana, a zatim će poverioci moći da krenu u naplatu svojih potraživanja.

Nedavno je i ministar privrede Željko Sertić najavio da će vlada predložiti izmene nekoliko članova Zakona o privatizaciji, te da će tražiti podršku Skupštine Srbije da se rok zaštite za ta preduzeća pomeri za godinu dana.

PROČITAJ JOŠ:  Ustavni sud Srbije presudio da Toplana Kruševac nije ovlašćena da odlučuje da li korisnici grejanja mogu ili ne mogu da raskinu ugovor sa ovim preduzećem

Prema njegovim rečima, preduzeća kojima će država produžiti zaštitu biće izabrana po preciznim kriterijumima, a imaće oročenu zaštitu.

„Aktom vlade za svako preduzeće će biti opisano šta je to što bi trebalo da se uradi i u kom periodu. Dakle, neće sva preduzeća imati tih godinu dana zaštite. Imaćemo jasno definisane timove koji će da rade za svako preduzeće i sa spoljnim savetnicima i sa predstavnicima stručne javnosti ovde u Srbiji”, kazao je nedavno Sertić.

Produžetak rokova Vladi Srbije odobrio je i Međunarodni monetarni fond.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply