Na jezeru Ćelije cvetaju modrozelene bakterije, nije preporučljivo kupanje, voda jeste za piće!

Snabdevanje bez rizika – Bezopasno cvetanje modrozelenih bakterija na jezeru Ćelije

 

KRUŠEVAC – Na akumulacionom jezeru Ćelije, oko 25 kilometara od grada, uočeno je “cvetanje” modrozelenih bakterija, ali opasnosti po vodosnabdevanje nema. Kako poručuju iz Fabrike vode u Majdevu, obe vrste modrozelenih bakterija koje su trenutno na jezeru razlikuju se od onih iz 2015, kada je takođe došlo do “cvetanja”.

 

Analize uzoraka vode uzetih 4. jula su obavljene u Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” i ispostavilo se da pomenute modrozelene bakterije ne proizvode mikrocistine, odnosno nisu toksične. Ipak, u Fabrici vode koja radi pod okriljem kruševačkog JKP “Vodovoda mesečno su uzorkovanje zamenili monitoringom na svake dve sedmice.

– Radi se o vrlo sitnim kolonijalnim oblicima (Aphanocapsa holsatica i A. incerta), koje uglavnom prate “cvetanje” drugih vrsta cijanobakterija i veoma malo su proučavane. Trenutno, u jezeru Ćelije one su samostalni nosioci cvetanja – kaže rukovodilac Službe za mikrobiološku kontrolu vode Slobodan Grašić.

– Voda za piće je zahvaljujući naprednoj tehnologiji prerade u Fabrici vode zdravstveno bezbedna i bila bi čak i da ima mikrocistina, kao što je to bilo 2003/2004. tokom velikog i u leto 2015. tokom kratkotrajnog “cvetanja” vode – objašnjava Grašić.

U ribočuvarskoj službi “Rasina plus” ističu da do sada nije bilo prijava uginuća ribe na jezeru.

– Voda je najpre bila crvena poput cigle, a onda je dobila zelenu, donekle sjajnu boju koju ima i sada. Sve je uobičajeno, osim što primećujemo da je “cvetanje” sada počelo nešto ranije, a promene nismo osetili ni kod smuđa, koji se smatra najosetljivijom ribom – kaže šef Ribočuvarske službe Nebojša Tomić.


APEL KUPAČIMA

JEZERO Đelije je omiljeno mesto za kupače iz Kruševca, ali i Brusa. Ipak, stručnjaci podsećaju da se na osnovu stava Svetske zdravstvene organizacije ne preporučuje boravak u vodi u kojoj se prenamnožavaju modrozelene bakterije i alge, bez obzira na njihovu netoksičnost. Slobodan Grašić napominje da modrozelene bakterije sadrže jedinjenja koja mogu oštetiti oči i kožu, te prouzrokovati alergiju, pogotovu kod dece.

Izvor: Novosti

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply