Na insistiranje ministra Gašića poništeno poravnanje Nestorovića sa 14. Oktobrom

Ministar odbrane Bratislav Gašić zatražio da se gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović, do pre šest meseci generalni direktor „14. oktobra”, izvini radnicima tog preduzeća zbog potpisivanja vansudskog poravnanja o namirenju potraživanja na štetu radnika

Dragi Nestorović i Bratislav Gašić

Dragi Nestorović, naslednik Bratislava Gašića, aktuelnog ministra odbrane u Vladi Republike Srbije, na mestu gradonačelnika Kruševca, ovih dana se našao u situaciji da objašnjava da li je postupio moralno i zakonito kada je nedavno izvršio vansudsko poravnanje sa preduzećem „14. oktobar”, u kojem je do pre šest meseci obavljao funkciju generalnog direktora, o namirenju svojih potraživanja, kako bi mogao da izmiruje pozamašni kredit, koji je podigao u Findomestik banci.

Bivše preduzeće mu je promptno uplatilo jednu ratu, u iznosu od 19.000 dinara, i tako sprečilo poništaj kreditnog ugovora i naplatu celog iznosa od preduzeća.

Reprezentativni sindikati su javno kritikovali potpisivanje tog sporazuma i o tome obavestili aktuelnog ministra odbrane Bratislava Gašića, koji je do stupanja na ministarsku funkciju obavljao dužnost gradonačelnika Kruševca.

Svoje stavove ministar Gašić je saopštio u večernjoj kontakt emisiji TV Kruševac, ističući da je opravdana reakcija radnika, da je to vansudsko poravnanje poništeno i da će se gradonačelnik izviniti zaposlenima u preduzeću „14. oktobar”.

Nekoliko dana pre toga, gradonačelnik Nestorović je novinarima i sindikatima objašnjavao kako je taj sporazum potpisao, baš kao i sporazum o primopredaji dužnosti i da ni na koji način nije oštetio preduzeće.

U izjavi datoj novinarima uoči zasedanja Socijalno-ekonomskog saveta (31. oktobra), Nestorović je detaljnije obrazložio svoj postupak.

– U ovom trenutku, zbog neredovnosti izmirenja obaveza, IMK „14. oktobar”, kao garant prema bankama, postojala je mogućnost da dođe do raskida ugovora na štetu „14. oktobra”. Da bismo sprečili to, napravljen je sporazum koji zadovoljava određenu formu, da sam morao da se odreknem potraživanja po osnovu kamata, na moju štetu, dakle. Banka je zamolila da se bilo koja uplata u međuvremenu izvrši da se ne bi dogodilo raskidanje ugovora i oštetio garant. Nikakvih tu drugih konotacija nema.

Onda je usledilo saopštenje sindikata „Nezavisnost” i Samostalnog sindikata. Sindikalna rukovodstva, u saopštenju od 4. novembra, tvrde kako gradonačelnik ništa nije demantovao iz njihovog prethodnog saopštenja.

„Nije demantovano da je zaključio poravnanje sa IMK ’14. oktobar’ da mu isplati dugovanja po osnovu neisplaćenih zarada, regresa i drugo u 12 mesečnih rata, i to iznos veći od milion i šesto hiljada dinara. Taj sporazum nije potpisan u proceduri primopredaje dužnosti generalnog direktora, nego između građanina Dragog Nestorovića i to bez znanja članova Izvršnog odbora preduzeća”, kaže se, pored ostalog u saopštenju dva sindikata.

Ministar Gašić je iz studija TV Kruševac obavestio javnost da je to vansudsko poravnanje poništeno odmah posle uplate prve rate kredita u iznosu od 19.000.

– Radnici koji se ljute su u pravu. To odgovorno tvrdim pošto imam svu dokumentaciju o tome. Aktuelni gradonačelnik nije dobio ništa od potpisanog iznosa, samo je 19.000 dinara otišlo Findomestik banci, jer je „14. oktobar” bio garant za kredit koji je on tada uzeo. Pitanje je da li je imao pravo da potpiše da „14. oktobar” njemu bude garant tog kredita. Bez obzira na to, radnici su u pravu. On, kao gradonačelnik, u ovom trenutku ima uredna primanja i može da otplaćuje svoj kredit. On je poslednji koji je mogao da napravi vansudsko poravnanje sa svojom firmom. Pre njega su svi radnici mogli da dobiju sve ono što čekaju, neki sedam, neki deset, ili dvadeset plata, ali, pre svih, moraju da budu radnici namireni. Ja sam danas razgovarao sa Nestorovićem. On će se izviniti radnicima zbog svega toga. On će biti poslednji koji će bilo kakvu prinadležnost da primi od te firme. Na prvom mestu moraju da budu radnici, koji teško žive. Zato takvo vansudsko poravnanje nije smelo da se desi. Treba znati da mnogo radnika, koji su otišli iz te firme, imaju vansudsko poravnanje, mnoge firme, koje su radile sa sindikatima, kojima „14. oktobar” to nije isplatio. Ali, gradonačelnik to nije smeo da učini, kao neko ko odlično poznaje „14. oktobar”. Radnici su morali da imaju prioritet. Zato tražim i insistiram da se sada izvini radnicima. Po tom sporazumu, koji je raskinut, ne sme više biti nikakvog postupanja – bio je izričit ministar Gašić.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply