MNOGO PITANJA BEZ ODGOVORA: Zašto je virus ušao u Gerontološki centar, zašto je smrtnost u Rasinskom okrugu 9% a u Srbiji 2%, koliko je medicinara zaraženo virusom, koliko medicinara je dobilo posao za stalno kako je i obećano a koliko je izgubilo posao?!

MNOGO PITANJA BEZ ODGOVORA: Zašto je virus ušao u Gerontološki centar, zašto je smrtnost u Rasinskom okrugu 9% a u Srbiji 2%, koliko je medicinara zaraženo virusom, zašto u Kruševcu ima samo dva lekara infektologa, zašto su mladim lekarima uručena rešenja za posao za stalno pa za par dana sva poništena, zašto je ostalim medicinskim radnicima u borbi sa Covid 19 virusom u direktnom razgovoru obećan posao a ugovori im nisu produženi niti na određeno niti na neođređeno, itd…

Svedoci smo da su Rasinski okrug i grad Kruševac kao administrativni centar okruga teško pogođeni epidemijom virusa COVID19. Pored velikog broja žaraženih i preminulih građana, u poslednjih par dana značajan problem nastao je „ulaskom“ virusa u Gerontološki centar u Kruševcu, gde je prema poslednjim informacijama zaraženo četrdesetpetoro stanara i radnika ove ustanove.

Da podsetimo da su nadležni samo do pre desetak dana tvrdili da u Gerontološki centar „ni muva ne može da uleti.“ Za muve su možda bili upravu, ali na žalost virus je napravio ogroman problem korisnicima usluga ovog centra. Kako je došlo do zaraze i ko je za to odgovoran, nadam se utvrdićemo uskoro. Ako to iz „nekog razloga“ ne utvrdi ova vlast, dajemo reč da će to uraditi neka buduća vlast. Do tada, iskreno se nadamo da niko od korisnika usluga i medicinskog osoblja ovi propusti neće koštati života.

Da se vratimo na grad Kruševac i Rasinski okrug. Na današnji dan u Rasinskom okrugu potvrđeno je 333 slučaja infekcije virosom COVID19, a potvrđeno je čak 29 smrtnih slučaja uzrokovanih ovim virusom. Ovi podaci grad Kruševac i naš okrug svrstavaju u „crnu tačku“ na karti Republike Srbije.

PROČITAJ JOŠ:  Kako je čovek koji je do juče prodavao kafu došao na čelo BIA? Kršenje zakona, psovke, vređanja, sprečavanje da deca dobiju normalnu školu...

Potpuno neverovatno zvuči podatak da je latalitet u Rasinskom okrugu gotovo 9%, ako se zna da je na nivou cele Republike oko 2%. S’ obzirom da je metodologija beleženja žrtava virusa COVID19 ista na celoj teritoriji Republike Srbije, samim tim i u Kruševcu, Narodna stranka insistira da nam gradonačelnica Kruševca, gospođa Palurović i V.D. direktor Opšte bolnice u Kruševcu, gospođa Vesna Stević Gajić daju odgovor na pitanje:

  • Ako je broj zaraženih u Rasinskom okrugu u statističkom proseku u odnosu na Republiku Srbiju, zašto je na području koje pokriva Opšta bolnica Kruševac latalitet gotovo 5 puta veći nego latalitet na nivou Republike Srbije?

Šta je uzrok ove višestruke razlike?

U međuvremenu Gradski odbor Narodne stranke Kruševac postavio bi još par pitanja V.D. direktoru Opšte bolnice Kruševac, gospođi  Vesni Stević Gajić za koje smatramo da možda predstavljaju deo odgovora na predhodno pitanje. Gospođo Stević Gajić,

  • Na početku, ostali ste nam dužni tačan podatak koliko je medicinskog osoblja zaraženo virusom COVID19 i u kakvom su zdravstvenom stanju?
  • Da li je tačno da je Opšta bolnica u Kruševcu potpuno nespremno dočekala epidemiju, bez dovoljnog broja neophodnih zaštitnih sredstava i dezinfekcionih sredstava, pa čak i bez obavezne primene mera opreza i da je to direktno rezultiralo skokom inficiranih zdravstvenih radnika u bolnici?
  • Da li je tačno da je Opšta bolnica u Kruševcu, od početka godine, ostala sa samo dva lekara infektologa?
PROČITAJ JOŠ:  Kako je čovek koji je do juče prodavao kafu došao na čelo BIA? Kršenje zakona, psovke, vređanja, sprečavanje da deca dobiju normalnu školu...

Da li je tačno da je vašom lošom procenom Opšta bolnica u Kruševcu u narednih 6 do 8 godina „osakaćena“ za lekare infektologe, pošto ni jedan lekar iz Kruševca nije dobio, niti je upućen  na specijalizaciju iz ove oblasti medicine?
Poznato je da specijalizacija iz infektivne medicine traje 4 godine, a da bi dobili kompletnog stručnjaka neophodno je da lekar specijalizant provede bar još dve do četri godine u radu sa iskusnim lekarom infektologom.

  • Da li je tačno da, bez obzira na težinu situacije u Kruševcu, Opšta bolnica u Kruševcu šalje svoje lekare specijaliste anesteziologe na ispomoć u KBC „Dragiša Mišović“ u Beograd (3 do 4 anesteziologa u svakom trenutku boravi u Beogradu), a u KBC Niš, takođe šalje anesteziologe i pulmologe?

Da podsetimo da KBC „Dragiša Mišović“ nije ustanova u kojoj se zbrinjavaju pacijenti sa područja Rasinskog okruga.

  • Ako je predhodna informacija tačna gospođo Stević Gajić, Narodna stranka vam postavlja savim logično pitanje – koliko lekara specijalista iz ove oblasti, stručnih da se suprostavi pandemiji, leči Kruševljane?
  • Da li je tačno da su pacijenti zaraženi COVID19 virusom smešteni na osmom, sedmom i šestom spratu centralne bolničke zgrade, tačno iznad psihijatrijskog odeljenja, neurologije, dečjeg odeljenja i onkološkog dispanzera?

Ovo izgleda potpuno neverovatno s’ obzirom na nedovoljno dokazane i proučene načine prenosa infekcije. Bez obzira što ste doktor opšte medicine, pretpostavljamo da ste čuli za aerosol i da pratite aktuelna istraživanja u vezi pandemije, a mogli ste da pitate i kineske stručnjake koji su posetili vašu bolnicu.

  • Da li je tačno da je nakon objave predsednika Republike Srbije da će mlade lekare zaposliti na neodređeno vreme, izvestan broj mladih lekara zaista zapošljen na neodređeno vreme u Vašoj bolnici?
PROČITAJ JOŠ:  Kako je čovek koji je do juče prodavao kafu došao na čelo BIA? Kršenje zakona, psovke, vređanja, sprečavanje da deca dobiju normalnu školu...

I da li je tačno, da su najvećem broju tih mladih lekara, samo par dana kasnije poništena rešenja na neodređeno vreme? Zbog čega gospođo Stević Gajić?

Da se možda predsednik nije predomislio i pokajao?

I na kraju, ali nikako manje značajno pitanje, da li je tačno da ste vi jedan od retkih direktora Opštih bolnica u Srbiji, ako ne i jedini, koji je lakar specijalista opšte medicine?

Osim ličnog poznanstva sa Bratislavom Gašićem i vrhunske „kooperativnosti“, šta Vas je još kvalifikovalo za ovako odgovorno mesto? Koje su vaše reference?

Ovo ne pitamo da bi omalovažavali vaš rad, trud i znanje, već da bi na najbolji način zaštitili živote stanovnika Kruševca i Rasinskog okruga. Ne želimo da se već na jesen ponovi ovakva tragična situacija u našem gradu.

U Kruševcu

  1. maj 2020. godine

Gradski odbor Narodne stranke Kruševac

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply