MMR vakcine odložile vakcinaciju dece

Revakcinacija dece u predškolskom uzrastu biće odložena za neko vreme jer nema dovoljno MMR vakcina, koje se osim predškolcima daju i deci u drugoj godini života, rekao je danas Tanjugu okružni koordinator za imunizaciju Dragan Vuksanović.

Prema njegovim rečima, MMR vakcine (protiv malih boginja, zauški i rubeola) ima u nekim Domovima zdravlja, ali to su male količine koje se uglavnom koriste za vakcinaciju dece u drugoj godini života.

On je istakao da je postupak nabavke ove vakcine u toku i da se vrlo brzo očekuje da vakcine budu dostupne, izrazivši uverenje da problem sa nestašicom neće previše uticati na tok imunizacije, kao i da roditelji nemaju razloga za strah.

Poslednja isporuka 930 doza izvršena krajem decembra što je bilo apsolutno nedovoljno da se obavi vakcinacija i revakcinacija dece, ukazao je koordinator za imunizaciju pojasnivši da je kvartalno neophodna količina od 1.200 doza.

Na osnovu planova Domova zdravlja za Rasinski okrug poručeno 4.150 doza, od čega je za Kruševac predviđeno 2.400 doza i to će, smatra Vuksanović, biti dovoljno i za vakcinaciju i za revakcinaciju, a prve količine bi trebalo da stignu u narednih mesec dana.

Prioritet će imati deca u drugoj godini života, a za revakcinaciju deca će biti pozivana shodno tome kako količine budu pristizale istakao je on.

Najvažnije je da mi imamo vakcine koje se daju deci u prvoj godini života kada su deca najosetljivija dodao je.

Vuksanović je objasnio da nabavka vakcina kasni zbog tenderske procedure.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply