Mlade hemičarke napravile mašinu za hemiju!

Tim Hemijsko-tehnološke škole

Pet učenica hemijsko-tehnološke škole iz Kruševca učestvovaće na nacionalnom takmičenju. Žele da studiraju hemiju, a rad u sekciji priprema ih za buduću profesiju

 Tim Hemijsko-tehnološke škole

Tim Hemijsko-tehnološke škole

PET učenica Hemijsko-tehnološke škole iz Kruševca osmislilo je mašinu koja u deset koraka dokazuje fizičku i hemijsku lančanu reakciju. Uz pomoć profesora Lidije Gvozdenović rešile su da se prijave na nacionalno takmičenje za srednjoškolce koje organizuje međunarodni obrazovni portal „Hemijska generacija“, Centar za promociju nauke i Hemijski fakultet.

– Mašina treba da sadrži deset koraka, odabrali smo tri hemijske i sedam fizičkih reakcija – objašnjava za „Novosti“ profesorka Lidija Gvozdenović. – Cilj nam nije da pobedimo, već da deci približimo prirodne nauke na zanimljiv način. Eksperiment smo pripremali dve nedelje, snimili video zapis i prijavili se.

Mašina koja dokazuje lančanu reakciju nastala je u školskoj laboratoriji. „Startuje“ paljenjem prskalice, koja usled sagorevanja više elemenata izaziva paljenje Bunzenovog plamenika. Potom se zagreva kalijum parmanganat, što opet, uzrokuje čitav niz reakcija, oslobađanje kiseonika i ugljen-dioksida, pokretanje tečnosti. Na kraju, ekserom se probuši gumeni balon ispunjen gasom i potom pokreće propeler.

– Najzanimljivije nam je bilo dok smo u laboratoriji osmišljavali korake – kaže za „Novosti“ učenica Smiljana Đurić. – Eksperiment pokazuje da se ništa ne dešava slučajno.

Njena koleginica iz tima, Snežana Živić priča da ih je učešće u takmičenju čiji se rezutlati očekuju u junu motovisalo da se još više zainteresuju za hemiju.

TAKMIČENjE NACIONALNO nadmetanje „Lančana rekacija“ okupilo je 24 srednje škole iz Srbije, a, osim u našoj zemlji, organizuje se u Češkoj i u Rumuniji. O nagradama odlučuje stručna komisija, ali i publika glasanjem na internetu. Tokom jeseni, takmičiće se i srednjoškolci u još sedam zemalja centralne Evrope.

– Planiramo i da studiramo hemiju, jer smo baš „zagrizle“ za ovu nauku – priča nam Snežana. – Rad u sekciji nam je pomogao da naučimo mnogo više i da se pripremamo za buduću profesiju.

Mentor Lidija Gvozdenović. koja tri godine vodi Hemijsku sekciju. pojašnjava da je primer lančane reakcije posebna nuklearna reakcija – fisija. Na tom principu „radi“ i atomska bomba.

– Drugim rečima, jedan sićušni neutron pokreće lančanu reakciju kojom se oslobađa ogromna količina energije i to je lekcija koju smo savladali praveći ovu mašinu – ističe profesorka.

Pored Snežane i Smiljane, u timu Hemijsko-tehnološke škole su i Marija Marić, Violeta Jovičić i Tijana Komatović. Redovno posećuju sajmove i festivale posvećene prirodnim naukama.

– Mali broj đaka ima kod kuće idealne uslove da napreduje, mnogi nemaju računare i Internet – kaže profesorka Lidija Gvozdenović. – Zato gradivo uče u školi, gde imamo odlične laboratorije. Trudimo se da držimo korak sa gimnazijama i drugim školama, a na takmičenje smo se prijavili da bi učili kroz rad.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply