Ministra ne interesuje bezbednost dece – Za kraj časa škole zvone nakon 45 minuta, nastavnici časove drže 30 minuta, 15 minuta deca prepuštena sama sebi!

Štrajk škola

Uputstvo koje je direktorima škola prosledio Srđan Verbić izazvalo je pometnju u pojedinim školama, navode iz Unije sindikata prosvetnih radnika u Kruševcu.

Štrajk škola

Prema tom uputstvu, kako se navodi, bez obzira na štrajk sraćenjem časova, za kraj časa mora da zvoni nakon punih 45 minuta.

U tom sindikatu strahuju da će sutra biti još gore, jer se takav scenario očekuje u svim školama.

„U škole je u petak stigao dopis iz Ministarstva u kome stoji da direktori moraju da obezbede da se zvoni na 45 minuta. To je danas primenjeno u pojedinim školama u Kruševcu, bez obzira što je kompletno članstvo naše, odnosno nema onih koji hoce da drže časove od 45 minuta“, rekao za Betu predsednik kruševačke Unije, Dobrivoje Marjanović.

Precizirao je da se u 18 škola zvonilo na 30 minuta, dok se u desetak škola zvonilo na 45 minuta, dodavši da se boji da će pod pritiskom Ministarstva i kruševačke Školske uprave to sutra biti učinjeno u svim školama.

„To će napraviti haos u školama. Neverovatan pristisak se vrši na škole da se zvoni na 45 minuta, a profesori završavaju čas posle 30 minuta. Takva situacija nikom ne odgovara“, rekao je on.

Najavio je da će večeras biti održan sastanak gradskog odbora Unije te da će se odlučivati o daljim koracima koje će prosvetari u tom gradu preduzeti.

Marjanović, koji je i potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kazao je da će taj sindikat u subotu na Glavnom odboru razmatrati dalje korake, te da ovakvi pritisci mogu samo da izazovu revolt i odluku o potpunoj obustavi rada.

„Ako vam ne dozvole da potpišete kolektivni ugovor, ako je odgovaraju na vaše pozive za razgovor, ne preostaje nam ništa drugo nego da zaključamo škole. Ničemu ne vodi ovo što se ne razgovara, ovo je pokušaj gušenja strajka, na terenu su pretnje, ucene“, naveo je Marjanović.

U Kruševcu Uniji sindikata prosvetnih radnika ne pripadaju jedino osnovna škola u Čitluku, dok je članstvo podeljeno samo u OŠ u obližnjem selu Dvorane, tako da skraćene časove pohađaju gotovo svi đaci u tom gradu.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply