Milionska pronevera Milutina Jeličina Jutke, a nedomaćinsko poslovanje Opštine Brus se i dalje nastavlja!

BAHATI NAPASNIK U NOVOJ AFERI Jutka oštetio Brus za MILIONE EVRA
Brus Milutin Jutka Jelicic_050415_RAS foto Milos cvetkovic (1) Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija

Predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka nezakonitim poslovanjem oštetio je budžet opštine za nekoliko miliona evra, saznaje „Blic”. Ovim slučajem trenutno se bavi tužilac za organizovani kriminal.

Dok Osnovno tužilaštvo u Kruševcu radi na slučaju seksualnog uznemiravanja, brojne druge afere prvog čoveka Brusa isplivale su u javnost. Jedna od njih tiče se zemljišta na lokaciji Jaram na Kopaoniku.

Jeličić je sklapanjem niza štetnih ugovora sa firmom KBM Beograd naneo veliku štetu opštini na čijem je čelu.

On je 29. marta 2005. godine sklopio ugovor sa preduzećem KBM Beograd o zajedničkoj izgradnji ekskluzivnog etno-eko naselja na lokaciji Jaram u Turističkom centru Kopaonik. Prema saznanjima “Blica”, bez javnog nadmetanja, firmi čiji je suosnivač i zamenik direktora Bojan Maljević, otac glumice Bojane Maljević, opština Brus dodelila je dva hektara zemlje u zakup na 99 godina. Kao potpisnici ugovora, pojavljuju se upravo Jeličić i Maljević.

– Ugovorom je precizirano da, umesto zakupnine zemljišta na period od 99 godina, preduzeće KBM izgradi objekat pod nazivom Opštinska kuća koja bi imala 400 metara kvadratnih. Na taj način pomenuto preduzeće regulisalo bi obavezu za zemljište koje je dobilo – navodi se u papirima.

U međuvremenu, ugovor je više puta menjan i svaki put bio je sve štetniji po Brus.
Jeličić potpisivao štetne izmene ugovora. Prema jednom, Opština je morala da plati priključke za Brusku kuću na Jarmu, koju sada pokušava da proda, ali niko neće da plati traženih 756.000 evra Foto: G. Zdravić / RAS SrbijaJeličić potpisivao štetne izmene ugovora. Prema jednom, Opština je morala da plati priključke za Brusku kuću na Jarmu, koju sada pokušava da proda, ali niko neće da plati traženih 756.000 evra

Prema dokumentaciji do koje smo došli, Skupština opštine donela je zaključak da se firmi KBM, pored pomenutog zemljišta, dodeli još 4.500 kvadrata.

PROČITAJ JOŠ:  U selu Lopaš kod Trstenika nastradao čovek u požaru koji je izbio u njegovoj kući

Istim ugovorom KBM se obavezuje da na ime naknade za uređenje građevinskog zemljišta iz ovog ugovora izgradi kanalizacionu i vodovodnu infrastrukturu, električnu i PTT mrežu, kao i ostale infrastrukturne radove u skladu sa potrebama budućeg Turističkog kompleksa Jaram. Takođe, KBM je bio u obavezi da izgradi kolektor za prečišćavanje otpadnih voda

Nekoliko godina kasnije, u februaru 2009. ponovo se menja Ugovor o zakupu i naknadi za uređivanje ostalog građevinskog zemljišta zbog toga što se KBM gasi. Ovoga puta sklapa se ugovor sa firmom KBM PLUS d.o.o. Beograd, a u novom ugovoru više se ne pominje izgradnja kanalizacionog kolektora i sistema za prečišćavanje.
Milutin Jutka Jeličić Foto: M. Cvetković / RAS SrbijaMilutin Jutka Jeličić

Sedam godina kasnije, 24. februara 2016. godine pravi se aneks broj 1 Ugovora o zakupu u koji se stavlja da je firma KBM PLUS d.o.o. „izvršila sve obaveze prema opštini Brus i Direkciji za građevinsko zemljište Brusa”, što apsolutno nije tačno. KBM PLUS-u je tako oprošteno sve na šta se obavezala a nije uradila.

Umesto svega navedenog, opštini Brus predata je samo tzv. Bruska kuća i urađena je kanalizacija, ali samo za potrebe firme KBM PLUS, koja je priključena na opštinu Raška. Sve druge obaveze su zanemarene.

PROČITAJ JOŠ:  Kod pedesetogodišnjaka pronađena marihuana smeštena u tri teglice!

U aneksu se čak navodi da troškove komunalnih priključaka Bruske kuće plaća opština Javnom preduzeću Raška, i to 463.440 dinara plus 72.000 dinara EPS Raška za priključak na elektrodistributivnu mrežu.

Vrhunac nedomaćinskog ponašanja Jeličića je potvrda koju je izdala Direkcija za građevinsko zemljište 14. marta 2016. godine, kojom se potvrđuje da je KBM PLUS d.o.o. Beograd u celosti izmirio zakupninu i da nema više nikakve obaveze ni prema opštini Brus ni prema Direkciji za građevinsko zemljište.

Opština Brus pokušala je u dva navrata da proda Brusku kuću za 756.000 evra, ali nije bilo zainteresovanih, zbog čega se očekuje dalje snižavanje cene. Nikome nije jasno ni zašto se Bruska kuća prodaje kao ni zašto je cena po aru zemljišta spuštena ispod svake mere.

Opštinski čelnici ostali su dužni odgovor na pitanje zašto je KBM PLUS dobila potvrdu da je infrastrukturno opremila TC Jaram iako to nije istina.

Stravičan gubitak tek sledi budući da firma Frans konstrakšn divelopment treba da gradi 24.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora gde je cena po kvadratu 10.000 dinara, ali kako KBM PLUS nije infrastrukturno opremila TC Jaram, što je ugovorom bilo predviđeno, opština Brus izgubiće još dva miliona evra.

 

NASTAVAK NEDOMAĆINSKOG POSLOVANJA, ZAKON SE I DALJE SVAKODNEVNO KRŠI A SRBIJA GUBI UGLED I MILIONE ZBOG BAHATIH RUKOVODIOCA, KAKAV JE I ČELNIK OPŠTINE BRUS JUTKA!

PROČITAJ JOŠ:  TRAGEDIJA: Za tri dana zbog korone ostao bez porodice, umrli otac, majka i rođeni brat!

Da prethodno opisani slučaj nije jedini, može se videti i odobravanjem nelegalne izgradnje hotela na najvećem vrhu Kopaonika, na Pančićevom vrhu, iako je dozvola postojala za mali drveni ski bife. Dozvola postoji za ski bife od 150 kvadratnih metara.

Nekontrolisanjem radnici opštine Brus su svesno prekršili Zakon i time štiteći Jutku i njegove moćne prijatelje koji su sazidali hotel na nedozvoljenom mestu. Ski bif eje trebao biti najviše od 150 kvadrata, drvene konstrukcije, bez temelja, i ne višeg od meteorološke stanice u blizini. Sazidan hotel ima oko 1000 kvadrata, nalazi se na samom vrhu skijališta i Pančićevog vrha, prostire se na 4 sprata, i višlji je od svih vojnih i meteoroloških objekata na toj lokaciji.

Nekontrolisanom izgradnjom hotela u Nacionalnom parku Kopaonik država Srbija i opština Brus su izgubili milione dinara na osnovu neuplaćenih taksi i poreza i doprinosa. Mada, hotel na takvom mestu i nije moguće izgraditi, čelnici opštiine Brus se i dalje svim snagama zalažu da legalizuju nelegalno izgrađenog objekta – bez dozvola i dokumentacije potrebne za izgradnju zgrade.

Ski hotel Pančićev vrh

Blic.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply