Milijardu dinara potrebno za sanaciju klizišta

MUKA Klizište iznad domaćinstva u selu Kruševica

Kruševac klizi na 78 mesta – Gradu na Rasini za sanaciju odrona potrebno više od milijardu dinara. Republika obećala pomoć po prioritetima. Krenuli od Zdravinja.

 MUKA Klizište iznad domaćinstva u selu Kruševica

MUKA Klizište iznad domaćinstva u selu Kruševica

VIŠE od milijardu dinara iznosilo bi uređenje svih trusnih lokacija na teritoriji grada Kruševca. Čak 78 klizišta i odrona registrovano je posle elementarnih nepogoda ove i prošle godine. Za kompletnu sanaciju tla lokalna samouprava nema para, a iz republike poručuju da će pomagati – po prioritetima.

{source}
Google Ad: <script type=“text/javascript“>
google_ad_client = „ca-pub-4133787212191932“;
google_ad_slot = „2475314402“;
google_ad_width = 336;
google_ad_height = 280;
</script>
<!– 336×280 KS info reklama u textu –>
<script type=“text/javascript“
src=“//pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js“>
</script>
{/source}

Jedan od prvih je u ataru sela Zdravinje gde se posle devet godina aktiviralo klizište, koje direktno sprečava radove na magistralnom vodovodu. Ovog proleća radilo se na drenaži i postavljanju potpornih zidova kako bi se predupredila trajnija šteta. Ratomir Đurđević, sa svojim domaćinstvom, prvi je „komšija“ klizištu, koga dodatno podrivaju podzemne vode i sezonsko otapanje snega.

– Zbog klizišta parcelu ne obrađujem već jednu deceniju, a plaćam sve obaveze državi – ističe Ratomir Đurđević, poljoprivrednik iz Zdravinja. – Pored parcele koja se prostire na oko 4,5 hektara, imam i objekte od oko 2.000 kvadrata, a nalaze se u blizini klizišta.

Gradonačelnik Dragi Nestorović napominje da su izdvojena značajna sredstva iz budžeta za ove poslove, ali da je zbog složenosti problema neophodno da se obezbede dodatni izvori finansiranja.

– Radimo po principu prioriteta, u skladu sa mogućnostima – napominje Nestorović. – Uz sanaciju klizišta radiće se i na vodosnabdevanju četiri do pet sela koja gravitiraju ka Zdravinju.

Osim u selima Zdravinje i Ribare, među kritičnim područjima su klizišta u selima Velika Kruševica, Lazarevac, Mali Kupci, Sebečevac i okolina Padeža. Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, je, prilikom obilaska ugroženih lokacija pre desetak dana, napomenuo da će se Kruševcu izvesno pomoći kroz izradu projekata, stručnjacima i izradom druge neophodne dokumentacije, a da će se potražiti i sredstva za konkretne radove u budžetu.

TRESE SE I GROBLjE

Ovog proleća se ponovo pokrenulo klizište kod Novog groblja. Procenjeno je da je oko 15 ari zemljišta ugroženo, a delimično je uređena sanacija tla. Ovo groblje se neprestano širi, a samo su od avgusta 1989. do avgusta 2012. godine na njemu obavljene 6.722 sahrana.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply