Metalce 14. oktobra zakočile otpremnine

Jedan od zborova u polupraznoj fabričkoj hali

Najavljeno revidiranje spiska radnika koji su se lane prijavili za socijalni program i odlazak iz IMK. Mnogi od 617 prijavljenih u međuvremenu penzionisani, a neki su i umrli.

  Jedan od zborova u polupraznoj fabričkoj hali

Spisak sa imenima 617 radnika IMK „14. oktobar“, koji su se pre gotovo godinu dana prijavili za socijalni program, verovatno će pretrpeti izmene. Jer, struktura prijavljenih koji bi – po najnovijim obećanjima iz Vlade – trebalo da uzme otpremnine sredinom decembra u međuvremenu se promenila.

– Ima onih koji su lane bili kandidati za socijalni program, a u međuvremenu su otišli u penziju po nekom osnovu. Većini prijavljenih ovo je jedino rešenje, jer se živi veoma teško i, početkom oktobra, primili smo deset odsto prvog dela plate za decembar 2012. – kaže Ljubiša Velimirović, predsednik Samostalnog sindikata u IMK „14. oktobar“, napominjući da povremeno bude isplaćen i neki minimalac, pa su poslednji dobili 10. oktobra, posle čekanja još od jula.

U poslovodstvu se, pri tome, nadaju dolasku strateškog partnera, koji će dokapitalizovati sistem.

– Problem je to što još nije realizovan socijalni program i ljudi su godinu dana na čekanju, a tek po njihovom odlasku i reorganizaciji moguć je boljitak. Posebno ako dobijemo podršku države… Trenutna uposlenost fabrike je na nivou tridesetak odsto, a glavni razlog je nedostatak obrtnih sredstava, pa nismo u stanju da realizujemo ugovore vredne 150 miliona dinara – objašnjava Miloš Isailović, v. d. direktora IMK „14. oktobar“, dok u Vladi navode da su im dati poslovi za „Kolubaru“, „Kostolac“ i Vojsku, ali napominju da i poslovodstvo mora da se organizuje.

Inače, prethodne tri godine u ovom kruševačkom kolektivu obeležili su česti štrajkovi, stalna borba za overavanje zdravstvenih knjižica, promene direktora… pa su sve oči uprte u, za sada, četiri firme koje su zainteresovane za neki model privatizacije.


PUT

IMK „14. oktobar“ trebalo bi da bude peto kruševačko preduzeće u kojem se u poslednjih godinu dana realizuje socijalni program. Većina od ukupno 700 radnika koji su napustili konfekciju „Zvezda“, HI „Župa“, DIP „Savremeni dom“ i Fabriku ulja otpremninama je vraćala dugove, a deo njih se i vratio u neke od firmi koje su proradile…

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply