Memorandum o zaštiti jezera Ćelije

Borba za čistije jezero ujedinila grad Kruševac i tri opštine. Priveden kraju važan projekat kojim se štiti jezero Ćelije

 I građani skupljaju otpad Foto S. Babović
POTPISIVANjEM Memoranduma o razumevanju između Grada Kruševca i opština Brus, Blace i Aleksandrovac, ove nedelje je priveden kraju važan projekat koji se odnosi na zaštitu jezera Ćelije sa koga se vodom za piće snabdeva više od 200.000 ljudi. U isto vreme, započet je projekat za utvrđivanje konačnog modela regionalnog upravljanja otpadnim vodama u slivu jezera.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na teritorijama opština Brus i Blace, odakle se vrlo zagađene reke ulivaju u jezero, jedan je od prioriteta.

– Projekat Brus-Blace je došao na listu projekata pre nekih većih potencijalnih postrojenja, upravo zbog zaštite akumulacije – napominje Dobrila Kujundžić, ispred Republičke direkcije za vode. – Znamo da treba sami da čuvamo izvorišta i znamo da su počela starenja akumulacija. Treba da učinimo sve što je u našoj moći da im produžimo život.

Za Kruševljane je čisto jezero Ćelije jedno od najvažnijih strateških ciljeva. Ceo Kruševac pije vodu sa ovog jezera, koja se prerađuje u Fabrici vode u Majdevu. Najsavremenija tehnologija u preradi vode zasada uspeva da „doskoči“ zagađivačima jezera. Ipak, „cvetanja“ jezera, koje ima zapreminu od oko 60 miliona kubika pri maksimalnom usponu, divlja gradnja, fabrička postrojenja, prerađivačka industrija blizu reka, neodgovornost lokalnog življa, motorna plovila na jezeru, ribokradice, doveli su do toga da je izgradnja fabrika za prečišćavanje neophodna kako bi pijaće vode bilo i u budućnosti.

– Izgradnjom ovog postrojenja Blace rešava višegodišnji problem koji ima sa rekom Blatašnicom, a rešavamo i problem pijaće vode koji ima susedni, Rasinski okrug – navodi Milan Ćurčić, predsednik opštine Blace. – Nadam se da će doći do raspisivanja tendera za izgradnju postrojenja u 2019. godini.

Izgradnja postrojenja finansiraće se sredstvima IPA programa, koja premašuju 11,5 miliona evra. Plan je da „prečistači“ prorade do 2023. godine.

– Grad Kruševac je najviše zainteresovan za ovaj projekat, jer mi pijemo vodu iz tog jezera, ali s obzirom na to da voda ne poznaje granice, zainteresovani smo i za zaštitu svih, površinskih i podzemnih voda u okrugu i šire – podvlači Olivera Drenovac, pomoćnica gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku.

 

POMOĆ VLADE ŠVEDSKE

KRALjEVINA Švedska je ključni partner u programu „Podrška lokalnim samoupravama na put pridruživanja EU“, koji podrazumeva i sve aktivnosti u borbi za čistije jezero. Stalna konferencija gradova i opština tesno sarađuje sa Švedskom asocijacijom regiona i opština.

– Važno je da se osim o samoj tehnologiji prečišćavanja, vodi računa i o pitanjima pravnih okvira i donošenju odluka koje treba da obezbede dugoročno finansiranje i saradnju između lokalnih samourava i lokalnih komunalnih preduzeća – navodi Tomas Nilu, međunarodni ekspert iz Švedske, koji je uključen u projekat zaštite jezera.

Izvor: Novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:776321-Precistaci-garantuju-zdravu-vodu

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply