Marija Lukić: Žene su ucenjene, moćni političar iz Kruševca odvodi vaspitačice i medicinske sestre u svoju vikendicu, ako odbiju gube posao!

Marija Lukić: U Kruševcu se vaspitačice i medicinske sestre odvode u vikendicu jednog moćnog političara, ako odbiju dobijaju otkaz

Žene u Srbiji su žrtve seksualnog nasilja kojima je uslovljeno njihovo zaposlenje i ova praksa postoji u Kruševcu, Čačku, Kraljevevu, Valjevu i drugim gradovima širom zemlje, tvrdi Marija Lukić.

Marija Lukić iz Brusa, verovatno jedna od javnosti najpoznatijih žrtvi seksualnog nasilja, pokrenula je fondacije koja se bavi pravima ugroženih žena u unutrašnjosti Srbije. Samo nekoliko sati nakon što je Marinika Tepić saopštila da ima dokaze da žene u Jagodini moraju da pristanu na davanje seksualnih usluga ukoliko žele posao u javnom sektoru, i Marija je iznela saznanja do kojih je došla u razgovoru sa žrtvama. Kaže da je seksualno zlostavljanje žena posebno izraženo u Kruševcu.

– U Kruševcu se devojke dovode u vikendicu jednog moćnog političara. Vaspitačice i pre svega medicinske sestre, ukoliko se ne odazovu pozivu za dolazak u vikendicu, već sutradan dobiju otkaz na poslu – rekla je Lukić za agenciju Beta.

Kako dodaje, pored Kruševljanki, za pomoć su joj se do sada najviše obraćale žene iz Jagodine koje su žrtve lokalnih moćnika.

– Te žene ne smeju da budu žrtve borbe između slonova, odnosno vlasti i opozicije. Svi slučajevi moraju da budu procesuirani i na tome radi naša fondacija. Žene prijavljuju seksualno zlostavljanje, ali izbegavaju pojavljivanje u medijima iz sasvim razumljivih razloga – priča Marija.

Ona navodi i da je u Valjevu pre nekoliko dana jedna devojka prijavila predsednika suda zbog seksualnog napastvovanja.

– Takvih slučajeva ima zaista mnogo, ali ne mogu da se koriste za senzacionalizam i političke obračune. Iz mog iskustva znam da su me pojedini političari u početku podržali, a onda sam ostala sama. Seksualno zlostavljanje na poslu ili zbog posla je ozbiljan problem i mora da se sistemski reši – kaže Marija Lukić koja je i sama bila žrtva seksualnog zlostavljanja.

Ona je poručila ženama koje trpe seksualno zlostavljanje da budu hrabre i da prijave svaki vid seksualnog napastvovanja od strane svojih nadređenih.

– Ova poruka će biti kozmetička ukoliko ne dođe do procesuiranja svakog slučaja, jer će u tom slučaju žene biti u još većem problemu. Nije dovoljno izaći u javnost, država mora da nađe način kako da na efikasan način spreči seksualna zlostavljanja žena na radnom mestu“, zaključila je Lukić podsećajući nas sve da seksualno nasilje u Srbiji postoji oduvek, samo se o njemu nije pričalo toliko koliko danas.

Izvor: Beta/Noizz.rs

Link: https://noizz.rs/noizz-news/marija-lukic-tvrdi-da-zene-u-krusevcu-trep-seksualno-nasilje-da-bi-zadrzale-posao/l1vyhc9

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply