Mariborski gimnayijalci posetili grad Kruševac

Gimnazija-Kruševac_Gimnazija-Maribor

Za učenike i profesore Druge mariborske Gimnazije u Skupštinskom zdanju organizovan prijem

Gimnazija-Kruševac_Gimnazija-Maribor

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić priredio je prijem u Mozaik sali gradskog zdanja za profesore i učenike Druge mariborske Gimnazije koji se tokom ove nedelje nalaze u uzvratnoj poseti kruševačkoj.

Nadam se da ćete iz Kruševca poneti lepe uspomene i da će se dugogodišnje prijateljstvo između gradova i škola nastaviti i u narednom periodu„, rekao je gradonačelnik Gašić.

Na tradicionalno dobrom gostoprimstvu, u ime gostiju iz Slovenije, zahvalio je zamenik direktora Mariborske gimnazije Saša Mikić. Reč je o deset godina dugoj saradnji slovenačkih i naših gimnazijalaca koja se realizuje putem razmene učenika i učešćem Kruševljana na Međunarodnom Spring festivalu.

Kruševačka Gimnazija ostvaruje saradnju sa Drugom gimnazijom u Mariboru (od 2006. god.), jednom od najboljih u Sloveniji po kriterijumima slovenačkog centra za evaluaciju. Poslednjih godina više naših učenika je nakon drugog razreda nastavilo školovanje u ovoj gimnaziji u Sloveniji na programu međunarodne mature. Svake godine naši učenici i profesori učestvuju na Međunarodnom Spring festivalu u Mariboru, koji okuplja učesnike iz petnaestak zemalja sveta.
Cilj Međunarodnog Spring festivala je razvijanje kreativnosti kod učenika, novih iskustava, kao i obilazak mesta koja još nisu videli. Odabrani učenici se posebno ističu u umetnosti, drami, novinarstvu, muzici, debati… ,učestvuju u u radu radionica iz različitih oblasti, i unapređuju i produbljuju razmenu iskustava sa decom iz drugačijeg kulturnog miljea, tradicionalnih okvira, drugačijeg načina razmišljanja.

Školske 2008-2009. godine Spring festival je organizovala i uspešno realizovala i kruševačka Gimnazija, zahvaljujući ljubaznosti slovenačkih kolega koji su nam ukazali čast i poverenje za organizaciju ovakve manifestacije. Profesori su više puta bili gosti Gimnazije u Mariboru i neposredno, učestvujući u nastavi, stekli nova i razmenili sopstvena iskustva sa kolegama.

Svake godine obavlja se jednonedeljna razmena tridesetoro učenika iz Gimnazije sa vršnjacima iz Slovenije (zadnje dve godine je saradnja bila prekinuta), a današnja poseta je uzvratna.

Prijemu su prisustvovale i pomoćnice gradonačelnika za društvene delatnosti i ekologiju, održivi razvoj i energetiku Slobodanka Miladinović i Dragana Milićević.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply